A szegedi tudós és német kollégája szerint változtatni kell a nevezéktani szabályzáson

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, a Szegedi Tudományegyetem professzora és Ralph Rühl berlini kutató.

Ralph Rühl, berlini kutató, az A5-vitamin egyik felfedezője és Bánáti Diána, az SZTE professzora egy 2024 márciusában publikált közös tanulmányukban megállapítják, hogy az A-vitamin terminológiáját gyakran még szakmai körökben sem használják helyesen, ezért a két szakember megvizsgálva a jelenlegi helyzetet, javaslatokat tettek arra, hogy az új kutatási eredményeket miként lehetne beépíteni az élelmiszerjogba.

Elemzésük során kiderült, hogy a hatályos szabályozás számos bizonytalansági tényezőt tartalmaz. Az A-vitamin és a provitamin-A terminológia különösen fontos a táplálkozási irányelvek kidolgozása szempontjából. Az olyan kifejezések, mint például a retinol és a béta-karotin, amelyeket szakmai és jogi szövegekben használnak, nem egyes konkrét anyagokra, hanem vegyületcsoportokra utalnak, vagyis adódhatnak félreértések a nem teljesen tisztázott szakkifejezések használatából.

Az A5-vitamin, a több mint 80 év után azonosított új vitamin megnevezése és kategorizálása különösen fontos, ugyanis 2021-ben felfedezett A5-vitamin az A-vitamin egyik alcsoportjaként vagy önálló új vitamin kategóriaként is definiálható, ezért lenne fontos a szaknyelvi fogalmak tisztázása.

A jelenleg alkalmazott terminológia és a táplálkozási irányelvek alapján a szakemberek az A-vitamin altípusaként való kategorizálást javasolják, de önálló A-vitamin-hatással.

Az A5-vitamin természetes módon a gyümölcsökben és zöldségekben, különösen a leveles zöldségekben és a gyökérzöldségekben fordul elő. Felfedezése azért is jelentős, mert míg más vitaminok hiányának megelőzésére már léteznek étrend-kiegészítők, addig az A5-vitamin célzott pótlására eddig nem volt megoldás.

A-vitaminA5-vitaminBánáti DiánaRalph RühlSZTE