A Szegedi Tudományegyetem ösztöndíjjal támogatja a tanárnak készülő középiskolásokat

Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény.

Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese egy sajtótájékoztatón kifejtette, a Zirzen Janka ösztöndíjprogrammal speciális pedagógus életpályamodellt hoztak létre. A támogatásra az SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások tanulmányaik megkezdését követően felmenő rendszerben, elkövetkezendő egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan  pályázhatnak. Az SZTE a 2023/2024-es tanévben ötven hallgató számára nyújt megpályázható ösztöndíjat.
Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora közölte: az intézmény örömmel vesz részt, félévenként 15 ösztöndíjjal a program elindításában. A mintegy 100 éve Temesvárról Szegedre települt intézmény az elmúlt évtizedben egyetemi rangot nyert. A délkelet-magyarországi régióban számos világi képzéssel kiegészülve szolgálja a magas színvonalú, biztos erkölcsi alapokon álló szakemberek képzését, továbbképzését a gyermeknevelés, oktatás, egészségügyi és szociális munka, családsegítés, idősgondozás és az etikus gazdálkodás területein.

Az utóbbi években egyre kevesebben jelentkeznek tanárszakokra a felsőoktatási intézményekbe, azért is fontos, hogy az egyetemek motiválják a középiskolásokat. Különösen a természettudományi szakokon jelentkezett óriási tanárhiány, amit a szakma jelzett is a szaktárcának, ám érdemi lépések a kormányzat részéről nem történtek. A folyamatos sztrájkok és polgári engedetlenségi mozgalom is többek között a tanárhiányra próbálják felhívni a figyelmet.

Gál Ferenc EgyetempedagógusképzésSZTEtanárhiány