Legalábbis erre jutott egy friss kutatás Bécsben. Azt már ugyanis korábban tudták, hogy egyes mikrobák képesek lebontani a természetes poliésztert, amely például a paradicsom vagy az alma héjában található. Mivel a tehenek tápláléka tartalmazza ezeket a természetes poliésztereket, a tudósok eddig is úgy sejtették, hogy gyomrukban élnek olyan mikrobák, amelyek képesek lebontani az összes növényi anyagot.
Ennek kiderítésére egy ausztriai vágóhídról szereztek be a szarvasmarhák bendőjében termelődő folyadékot. Ezeket a folyadékokat 3 féle poliészterrel próbálták ki:
- szintetikus polimerrel, amelyet általában textíliákban és csomagolóanyagokban használnak,
- biológiailag lebomló műanyaggal, amelyet komposztálható műanyagzacskókhoz használnak
- és egy megújuló erőforrásokból előállított bioalapú anyaggal.
Az eredmények szerint a szarvasmarha gyomrában élő mikroorganizmusok mindhárom műanyagot képesek lebontani a laboratóriumi körülmények között. A műanyagporok gyorsabban bomlottak le, mint a műanyagfólia. A következő lépésként a bendőben lévő több ezer mikroba közül azonosítani kell azokat, amelyek a műanyag lebontásában szerepet játszanak, majd az általuk termelt enzimeket. Ha ez megtörtént, akkor azokat elő lehet állítani és újrahasznosító üzemekben lehet alkalmazni.
Forrás: Magyar Narancs