A szamárköhögésre figyelmeztet Havasi Katalin

Szamárköhögés-járvány terjed Szerbia-szerte terjed, már az év végig csaknem ezer esetet jelentettek, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma. Havasi Katalin szerint hiába a hazai nyájimmunitás, behurcolhatják a fertőzést az országba is.

A vásárhelyi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Inforádiónak elmondta, a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve az olyan felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent.

Elmondása szerint előfordulhat, hogy valaki behurcolja a fertőzést az országba, és akkor ha a környezetében nem oltott, gyenge immunrendszerű, vagy lecsökkent védettségű személlyel találkozik, akkor az a fertőzést elkaphatja, és ezért szórványos esetek vagy akár több fertőzés is előfordulhat Magyarországon is.

Kiemelte, hogy azért van szükség a korai oltásra, mert a szamárköhögésnél a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, minél kisebb kapja el, annál rosszabb a gyógyulás esélye.

betegségHavasi KatalinHázi Gyermekorvosok Egyesületeoltásvakcina