A szakképzés jelene és jövője – újabb tematikus előadás a Hódmezővásárhelyi Foglakoztatási Paktum részeként

A szakképzés jelene és jövője volt a témája a Hódmezővásárhelyi Foglakoztatási Paktum tematikus rendezvényének, amit a városháza dísztermében tartottak. A meghívott szakértők a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet problémáiról és azok megoldásairól is beszéltek. Elhangzott, hogy a képzések struktúrájának megváltoztatásával, az igénybe vehető anyagi támogatásokkal és ösztöndíjakkal motiválják majd az új rendszerben a diákokat.

A Sarokház cukrászda 2013 óta fogad tanulókat, akik szakmai gyakorlatukat náluk töltik. Ebben a 8 évben hozzávetőleg 80 fiatal fordult meg náluk, akik közül csupán 3-an maradtak teljes állásban a cégnél.

Orgovány Szabolcs tulajdonos a Vásárhelyi TV-nek elmondta, ők felajánlották a lehetőséget, hogy lehetne maradni 8 órában, de ahogy fogalmazott, siralmas a helyzet. A legutóbbi, egykori tanulók, akik náluk maradtak, annak is már 5 éve. Azóta meglátása szerint esélytelen, hogy valaki is maradjon hosszú távon, pedig ők szeretnék a legjobban, mert nincsen cukrász.

Ez a probléma is szóba került a Hódmezővásárhelyi Foglalkoztatási Paktum keddi előadásán, ahol a szakképzések jelenéről és jövőjéről elhangzott, hogy ezek az oktatási formák átalakultak. Pénzbeli juttatásokkal is ösztönzik a diákokat a jobb tanulmányi eredmény elérésére és emelkedik a gyakorlati képzések után járó összeg is. Ezzel is segítenék megoldani a munkavállalók és a fiatalok jelenlegi nehézségeit.

Pap András, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola igazgatója elárulta, hogy egy biztos megélhetés nyújtó, akár karrier lehetőséget is felvázolnak a tanulóknak és ebben az ösztönzőknek nagyon nagy szerepe van. Ráadásul igen harc van most a szakképzett munkavállalókért, mondta.

Az előadáson a szakképző intézmények legújabb típusáról a technikumról is szó esett. Ebben a képzési formában 5, esetenként 6 év elvégzése után a diákok egyszerre kapnak érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet.

Ezzel kapcsolatban Siposné Magony Mária, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei munkaerőpiaci referense azt nyilatkozta, hogy a szakképzési forma átalakításával a munkaerőpiac minőségi és mennyiségi hiányára szeretnének megoldást találni azzal, hogy vonzóbb karrierlehetőséget kínálnak a hallgatóknak, legyen szó akár 5 éves technikumi képzésről vagy 3 éves szakképzésről.

Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és SzakiskolaOrgovány SzabolcsPap AndrásSarokházszakképzés