A Sutuban tartottak helyszíni bejárást

Tegnap délután helyszíni bejárást tartott Márki-Zay Péter polgármester, Molnárné Kőfalvi Ágnes városfejlesztési szakember, a SZIKI-ÉP Építőipari Kereskedelmi és Vendéglátóipari Kft ügyvezetője, valamit Ékes József műszaki ellenőr és munkatársa Hantosi Ferenc a Tarjáni Olvasókör épületében. – tájékoztat a Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata oldal.

Az olvasókört nemrégiben részlegesen felújították, ám a pályázatban előírt átadó után számos kritika jelent meg a közösségi felületeken, egyik például a volt olvasókör elnökétől, a mostani olvasókör elnökének, Hegedűs Zoltánnak édesapjától, aki videójában azt állítja, 32 éve vezeti az olvasókört, amit a városban Sutu néven ismer mindenki.

Az olvasókörök felújítása egy TOP-os, azaz Európai Uniós pályázat keretében valósult meg.

Mint minden ilyen pályázat, a helyi közösségi fejlesztési stratégia alapján indult el és Hódmezővásárhelyen a Walterné Böngyik Terézia vezette HACS dönthette el, hogy melyik olvasókörre milyen összeget költenek. A HACS tagjai, az önkormányzat mellett a Sóshalmi, a Kertvárosi Olvasókörök, az Újkishomoki Olvasókör Egyesület, a Hódmezővásárhelyi Szent István Alapítvány, a Szentháromság Plébánia, a Kapcsolat Központ, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ, az Origo Kft., a Csomiép Kft. és az S+V 2010 Kft.

Maga a HACS ismeri el 2020.06.22-én, hogy „Az olvasókörök épületeinek többsége nagyon rossz állapotban van, jelentős felújítás nem történt évtizedek óta. Égetően fontos lenne az épületek energiahatékonyságának növelése (fűtés korszerűsítése, szigetelés, nyílászárók cseréje stb.), illetve új funkciók kialakítása, amelyek révén az épületek alkalmassá válnak arra, hogy szélesebb célcsoportot tudjanak kiszolgálni hatékonyabb módon.” (itt: https://www.hodmezovasarhely.hu/projekt/clld/felhivas.html )

Az energetikai fejlesztések közül a fűtéskorszerűsítés komoly követelményeket támaszt, melyek jelentős mértékben növelték meg a költségvetéseket (az egész épület DD kategóriát el kell érje). A felújításra használható keretösszeget ez jelentősen meghaladta volna. Vélhetően ez állt a döntés hátterében. A projektben 3 db Olvasóköri épület (Csúcs, Tarján, Újváros) érintett részleges felújítással, valamint egy új épület építésére kerül sor Új-Kishomokon.

A Sutunál az opciós tétel lemondását követően a beruházásra fordított tényleges összeg: bruttó 17.388.091,-Ft volt. Opciós tétel: parkettaburkolat felszedése és kerámia burkolattal való újraburkolást nem kérték a városfejlesztés szakemberei (az Olvasókör is ezt kezdeményezte), mert műszakilag a parketta jó minőségű és következő beruházásként a falvarrás tervezett az épületben, amely az új burkolatot tönkre tenné. Azon kívül azért tették ezt opciós tételnek, mert tudták, hogy a pályázatban elnyert összeg jóval kevesebb, mint a feladat, amelyet a 4 helyszínen el akarnak végezni.

Azonban e szerződésnél külön odafigyeltek az Olvasókör igényeire. Jelezték, hogy mégsem kérik a tervben szereplő válaszfal felépítését – amellyel egy zárható öltözőhelyiséget nyertek volna – mert számukra így megszokott és átgondolták, hogy így jobban tudják használni. Helyette a végfal vakolatomlását javíttatták meg a színpadon, illetve a villanyóra áthelyezésének kábeleit tudták ebből finanszírozni. Emiatt szerződést is kellett módosítaniuk a kivitelezővel műszaki tartalom módosításra hivatkozva, mindezt az Államkincstárral is le kellett egyeztetni.

Külön vita volt a színpadmegvilágítás, melyben végül az igényeiknek megfelelően történt a kivitelezés.

A Tarjáni Olvasókör kivitelezésére a szerződések 2022.03.28-án kerültek aláírásra. Munkaterületet 2022. április 4-én adtak át a vállalkozónak.

A műszaki átadás-átvételt 2022. augusztus 25-én kezdték meg és 2022. szeptember 9-én zártuk le.

Ezt kövezően a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. elkezdte az épület festési munkálatait, amelyet 2022. október 18-án fejezett be. A festési munkálatok bruttó 2.467.722 forintba kerültek.

A részleges felújítás az épület teljes elektromos hálózatának, világításának felújítását, illetve az épület akadálymentesítését tartalmazta.

Az olvasóköri épületek jelenleg főként az idősebb korosztály számára nyújtanak aktív kulturális és közösségi elfoglaltságot azonban cél a fiatalabb, kisgyermekes korosztály felé nyitás, amelynél közös elvárás az épületek minél könnyebb fizikai megközelítése, akadálymentesség és az esélyegyenlőség biztosítása.

A Tarjáni Olvasókör felújítása során megvalósult:

– Elektromos rendszer megújítása,

o Meglévő már elavult nem szabványos rendszer elbontása (szerelvények, lámpatestek, berendezések)

o Új energiatakarékos lámpatestek, szerelvények felszerelése,

o Új kapcsolószekrény, teljesítmény-növelés,

– Akadálymentesítés:

o akadálymentes rámpás bejárat kialakítása,

o akadálymentes parkoló az udvarban,

o akadálymentes WC kialakítása az épületben lehajtható pelenkázóval

– Régi padlásajtó bontása, új felszerelése,

A bejárás eredményeképpen elmondható, hogy a bejáratnál lévő kábelrengeteg az MVM-re vár, a tető beázását az Invitel által felszerelt antenna – amiért az olvasókörnek a szolgáltató bérleti díjat fizet – rossz felhelyezése okozza, a belső terekben a kábelköteg, amit Hegedűs bácsi rángat az említett videóban bekerültek egy szekrénybe. Az olvasókör udvara, bár a megszokás miatt úgy tűnhet már-már magánterület, azért a nyilvános rendezvények miatt mégis bárki által használható parkolásra ad lehetőséget, ezért a felhelyezett mozgássérült parkolót jelző tábla mégiscsak fontos lehet. Kiderült a helyszíni bejáráson az is, hogy a már meglévő mozgáskorlátozottaknak kialakított WC minden előírásnak ellentmondva a konyhából nyílik, ezért ez nem elfogadott, semmilyen szempontból. Éppen ezért kellett kialakítani az újat. És bár sérelmezték, hogy a két női WC-t is rejtő mellékhelységből most egy női WC és egy pelenkázó került kialakításra, a szabványoknak így felelt meg.

Ahogyan az is kiderült a helyszíni bejárás során, hogy az ereszcsatornában levezetésre kerülő villámhárító teljesen eldugította a csatornát. Mikor a munkások lebontották a villámhárítót, kénytelenek voltak a csatorna alsó elemét eltávolítani, ezt pedig ellopták a helyszínről, így ezért hiányzik a csatorna alsó része a Molnár utca felőli szakaszon. Ezt egyébként a helyszínen lévő kivitelező elvállalta, hogy garanciális munkában, a teljes csatornahálózattal együtt kijavítja, ennek a költségeibe fog beszállni Otlokán Mihály képviselői keretéből.

A helyszínen a szakemberek átbeszélték a repedezett falú és ki nem javított fal felújításának lehetőségét is. Szerencsére az épület főfalai nem süllyednek, nem repednek, egy utólag beépített, alap nélküli válaszfal süllyedése okozza a problémát, amit a nagyteremben az idei felújítás során esztétikai javításban részesítettek, de a probléma megszüntetése nagyobb lélegzetű lesz.

A Tarjáni Olvasókör a szerződés szerint az Önkormányzatnak évente 1000 forintot, azaz egyezer forintot fizet bérleti díjként az ingatlan használatáért.

Önkormányzatsututarjáni olvasókör