A ruháknak és a könyveknek is örültek a szikáncsiak

Fiatalok és idősek is válogattak maguknak holmikat a Kossuth kör ma délutáni szikáncsi ruhaosztásán, ahol könyvek közt is csemegézhettek.

– Láttam a szórólapot, hogy ma lesz ez a ruhaosztás, s gondoltam, hogy megnézem, mert szeretek járni turkálni, hiszen ott is jó ruhákra lehet bukkanni. Most ezeket itt találtam mutatta a blúzt és a többi ruhadarabot a tizenhárom esztendős Lázár Jázmin Virág. – Érdemes volt kijönni, mert ezek a ruhák a boltokban tök’ drágák.

Nem ő volt az egyetlen, de alighanem a legfiatalabb, aki ma, pénteken délután elment a vásárhelyi Kossuth kör szervezte ruhaosztásra a szikáncsi óvodához.

A Kossuth kör önkéntesei nagy zsákokban nem csak ruhákat, de könyveket is hoztak ide és persze lilahagymás-zsíros kenyérre és teára is vendégül láttak. A zsákok az autókból az egykori óvodaépület előtti pultokhoz való cipelésben Márki-Zay Péter polgármester is részt vett, ahogy a felesége is.

– Ez ezen a héten már a második ruhaosztásunk, hiszen a Vásárhelyen tegnap már volt egy, de kettőt rendeztünk az előző hónapban is – árulta el Szabó Margit, a helyi Kossuth Kör egyik tagja. Azt is elárulta, hogy összesen 15 zsáknyi ruhát és több doboz könyvet is hoztak. – Ha már három embernek szüksége van ruhára, s idejön érte, már akkor is megérte. Nem tudtuk, mekkora sikerük lesznek a könyveknek, de ezekért álltak először sorba. Látszik, hogy itt nincs ugyan könyvtár, de az emberek szeretnek olvasni.

– Az unokámnak nézek könyvet, aki most első osztályos és szótagolva már tud olvasni – mondta Papp Józsefné, aki végül a 12 kedvenc mesém című kötetet választotta. –  A ruhák közt is szétnézek, s nagyon örülök, hogy itt is van egy ilyen lehetőség, ugyanis 90 ezer forint a nyugdíjam, abból sok mindenre nem futja, főleg, hogy az egészségi állapotom miatt folyamatosan Szegedre kell járnom…

De nem csak a gyengébb nem képviselői, férfiak is válogattak a ruhák között. – Pulóvert, nadrágot nézegettem magamnak. Sajnos ritkán van ruhaosztás Szikáncson, de ha van, mindig részt veszek rajta – mondta Szűcs Sándor, aki pulóvert és nadrágot is talált magának, igaz az utóbbi szárát majd fel kell egy kicsit hajtani.

Kossuth KörruhaosztásSzikáncs