A roma szavatok újraszámlálását kezdeményezte Mezei Vidor

Mezei Vidor (CiKöSz), a roma nemzetiségi választás szavazatainak újraszámlálását kezdeményezte ma a Helyi Választási Bizottságnál. Nem érti, ha 142-en rászavaztak, akkor miért nincs ennyi voksa a CiKöSz színeiben indult többi jelöltnek. Beadványáról 3 napon belül kell döntenie a Területi Választási Bizottságnak.

Elektronikus levélben kérte a vásárhelyi roma nemzetiségi választáson leadott szavazatok újraszámlálását Mezei Vidor, aki az új testületbe a Cigány Közösségek Szövetsége színeiben került be. A roma nemzetiségi önkormányzat többi 4 tagja a PHRALIPE képviselőjelöltjeként indult a választáson.

Mezei Vidor a Délmagyarországnak a minap azt mondta, hogy nem érti, ha szavazáson ő kapta a második legtöbb, összesen 142 voksot, s úgy tudja, akik rá szavaztak, a többi jelöltjük neve mellé is ikszet tettek, akkor a CiKöSz-ös társai miért csak 90-104 közötti szavazatot kaptak.

Azt is hozzátette, hogy a vásárhelyi cigányság velük szimpatizáló része mélységesen felháborodott az eredmény ismeretében, s ennek hangot is adtak. Ő maga nem győzi felkapkodni a telefonját, de megkeresték személyesen is és sérelmezték a számokat.

A roma nemzetiségi önkormányzati választáson összesen 10 jelölt indult, közülük a testületbe 184 vokssal jutott be Ferkovics Menyhért, 142-vel Mezei Vidor, 131-gyel Békésiné Kovács Nikolett, 130-cal Gavodi István, 125-tel Oláh Mihály.

Nem kapott mandátumot: Kiszin László (PHRALIPE) 122 szavazat, Héjja Gábor (CiKöSz) 104 voks, Barna Norbert (CiKöSz) 103 szavazat, Ökrös László (CiKöSz) 98 szavazat, Barna Norbert Patrik (CiKöSz) 90 szavazat.

Mezei Vidor kérelméről a Területi Választási Bizottság 3 napon belül kell, hogy döntsön, azaz ők rendelhetik el a roma nemzetiségi választáson leadott voksok újraszámlálását.

A roma nemzetiségi választáson a névjegyzékben szerepelő 676 választópolgár közül 59,76 százalék, 404 fő járult urnákhoz Hódmezővásárhelyen. A beérkezett, lezárt borítékok száma 394 volt, amelyek közül a számlálóbizottság 24 szavazatot minősített érvénytelennek, közülük három szavazólapról hiányzott a bélyegzőlenyomat.

***

Ferkovics Menyhért és Mezei Vidor tagjai voltak az előző, Ferkovics idén február 8-i lemondása miatt feloszlott vásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak is, miután a testület létszáma a működéshez szükséges alá csökkent és a helyhatósági választásokat megelőzően időközi választást sem lehetett kiírni. Ferkovics akkori döntését nem akarta nyilvánosan megindokolni.

Az akkor megszűnt testület tagjai voltak Ferkovicson kívül Mezei Vidor, (aki a testület elnöki posztját is betöltötte) és Rafael Balázs Leándrosz.

A vásárhelyi 2019-es nemzetiségi választáson a Phralipe jelöltjei taroltak. A legtöbb, összesen 176 (54,83 százalék) szavazatot akkor Mátray Attila kapta, aki az elnöki teendőket haláláig ellátta, Matyi Sándor 156 ((48,6%), Ferkovics Menyhért 152 (47,35%), Csurár András 147 (45,79%), Bánfi István Tibor 145 (45,17%) voksot gyűjtött be. A Firosz jelöltjei közül: Barna Norbertre 121-en (37,69%), Mezei Vidorra 118-an (36,76%), Faragó Attilára 116-an (36,14%), Hanga Csabára 103-an (32,09%), Rafael Balázs Leandroszra 102-en (31,78%) voksoltak.

A cigány önkormányzat összetétele az eltelt közel öt év alatt számos alkalommal változott: két, a Phralipe színeiben induló tagja elhunyt, egynek megszűnt a megbízása köztartozása miatt, a Firosz jelöltjeinek száma is hárommal csökkent, ők maguk mondtak le mandátumukról.

. PHRAIPE Firoszcigány nemzetiségi önkormányzatHódmezővásárhelyMezei Vidorromaszavazatújraszámlásásvásárhelyi hírek