A régiók közül a Dél-Alföldön lehet a legtöbb elbocsátás

Az országos átlaghoz képest magasabb volt az elbocsátásokról beszámolók aránya a dél-alföldi (14 százalék) és a közép-dunántúli (10 százalék) régióban – derül ki a Tárki friss közvélemény-kutatásából.

Az április 25. és május 3. között végzett felmérés 878 fő megkérdezésével zajlott, vagyis nem reprezentatív a teljes magyarországi lakosságra, mindazonáltal a nyert adatok „bizonyos arányok és összefüggések vizsgálatára kiválóan alkalmasak” – írja a közvélemény kutató cég.

A Tárki felmérésében a válaszadók 18 százaléka számolt be arról, hogy a korlátozások miatt jelentősen csökkent a jövedelme. A jövedelemcsökkenés a középső életkori csoportokat (40-59 évesek) érintette a legnagyobb mértékben (26 százalék számolt be erről), míg arányuk az idősebb, 60 év fölöttiek között ennél lényegesen alacsonyabb volt (9 százalék).

Összességében a megkérdezettek 7 százaléka számolt be arról, hogy elvesztette munkahelyét az elmúlt egy hónapban. Az országos átlaghoz képest magasabb volt az elbocsátásokról beszámolók aránya a dél-alföldi (14 százalék) és a közép-dunántúli (10 százalék) régióban. Az elbocsátásokat (a jövedelemvesztéshez hasonlóan és részben annak okaként is) szintén a középfokú és annál alacsonyabb iskolai végzettségűek szenvedik el elsősorban, a diplomások kevésbé érintettek.

közvélemény-kutatásmunkanélküliség