A Publicus szerint is beelőzött a TISZA

Néhány napon belül már a második olyan közvéleménykutatás kerül nyilvánosságra, amely a TISZA fölényét mutatja a Fidesz-szel szemben. Korábban a 21 Kutatóközpont elemzése is azt mutatta, hogy az ellenzéki erő, bár hibahatáron belül, de átvette a vezetést.

A Publicus Intézet legújabb, a Népszava megbízásából végzett kutatásából az derül ki, hogy, ha csak minimálisan is, de már előnyben van a legnagyobb ellenzéki párt a kormánypárttal szemben – mind a lakosság egészét tekintve, mind a biztos pártválasztók körében. A teljes népességen belül 24 százalékon áll a Tisza Párt, 23 százalékon a Fidesz, a DK pedig a népesség 5 százalékát tudhatja maga mögött. A Kisebb pártok közül a Mi Hazánk 3, az MKKP és az MSZP 2, a Momentum pedig 1 százalékon áll.

A biztos pártválasztók körében két százalék előnyben, 39 százalékon áll a Tisza, a Fidesz 37 százalékon, rajtuk kívül pedig, 8 százalékával a DK az egyetlen párt, amely még eléri az ötszázalékos küszöböt.

A további pártok sorrendje:

Mi Hazánk – 4 százalék

Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 4 százalék

Momentum – 2 százalék

MSZP – 2 százalék

Jobbik – 1 százalék

Hasonlóan a 21 Kutatóközpont elemzéséhez, a Publicus is azt hozta ki, hogy az idősebb korosztály inkább a Fideszhez, a fiatalabbak pedig a Tiszához húznak. A 65 évnél idősebbeknek majdnem a fele, 46 százaléka fideszes. A fiatalok körében viszont a Tisza Párt előzi meg a Fideszt: a 18–29 és a 30–39 évesek között 38, illetve 40 százalékon állnak, miközben a Fideszt csak 12, illetve 14 százalékuk támogatja. Az is megfigyelhető, hogy az iskolázottabbak inkább a Tiszához húznak: a diplomások között 38-22-re, az érettségizetteknél 31-20-ra vezet a Tisza. Az alacsonyabban iskolázottaknál pedig éppen fordított az arány.

A Tisza népszerűségének növekedése az utóbbi hónapokban folyamatos volt, az IDEA Intézet október elején felvett kutatása alapján még két százalék volt a Fidesz és a legnagyobb ellenzéki párt között, akkor még a kormánypárt javára, azóta ez átbillenni látszik.

Népszava.hu
21 KutatóközpontFideszIDEA Intézetközvélemény-kutatásPublicusTisza