A Prizma Food az iskolaigazgatók által kinevezettek szerint is finomat főz

Boros Attila, a Prizma Food közétkeztetést ellátó cég ügyvezető igazgatója tartotta meg éves beszámolóját a közgyűlésen. Az igazgató cáfolta a fidesz-médiában megjelent negatív, valótlan információkat.

Három éve szolgáltatnak Vásárhelyen, és ezalatt hozzászoktak ahhoz, hogy Vásárhelyen minden túlpolitizált – mondta Boros Attila a Prizma-Food ügyvezető igazgatója, aki kihangsúlyozta, apolitikus cégként meglepő volt Vásárhelyen politikai támadásokkal szembesülniük. Az ország számos más városában szolgáltatnak, és legyen az fideszes vagy nemfideszes városvezetésű, ilyen jellegű támadás-sorozattal csak Vásárhelyen szembesültek.

Éppen ezért a beszámoló során tételesen, ellenőrizhető adatokkal cáfolt minden valótlanságot, amit a Promenád24 felületein olvasott.
Cáfolta azt az állítást, miszerint egyre kevesebben veszik igénybe szolgáltatásaikat, grafikonon is bemutatta, hogyan nőnek évről évre az adagszámok a vásárhelyi közétkeztetésben:

Boros Attila elmondta, hogy idén is sok hatósági ellenőrzésen estek át Vásárhelyen, csak az ÁNTSZ 21 ellenőrzésnek vetette alá őket, elmarasztaló határozat egyik esetben sem született. A Nébih és a hatóság szerint is a régió egyik legjobb közétkeztető cégének minősülnek. Ehhez képest az összes többi telephelyükön az országban mindössze 6 esetben ellenőrizte őket az ÁNTSZ.

Boros Attila elmondta, hogy az intézmények vezetői (a bölcsődék, óvodák, iskolák igazgatói) folyamatosan pozitívan jeleznek vissza. Ahogyan tavaly, úgy idén is felmérték a fogyasztói véleményeket. Nyolc iskolában kérték meg az intézményvezetőket, hogy jelöljenek ki embereket, akik négy szempont szerint értékelik a napi ételeket. 3312 értékelést kaptak október 7-e és december 6-a közötti időszakban. A megkérdezettek 93%-a jóra értékelte a közétkeztetést. Csupán 1%-ban fordult elő, hogy mindkét fogást kifogásolták. A felmérést év végéig folytatják, de már reagáltak a leveseket ért kritikákra, 2025-ben új levesválasztékkal bővítik a kínálatukat.

Ugyanakkor másfél éve megnyitották a szülők számára a menzát, akik bejelentés nélkül elmehetnek, kóstolhatnak, cserébe csupán egy értékelő lapot kell kitölteniük. Amikor megnyitották a szülők számára a menzát, már akkor is csekély érdeklődés övezte, most szinte senki nem él ezzel a lehetőséggel. Aki viszont élt vele, az kivétel nélkül arról számolt be, hogy nagyon rossz dologra számítottak a kóstolás során, kellemes meglepetésben volt részük és az ételek jó értékeléseket kaptak.

Az igazgató beszámolójában cáfolta azt a vádat is, miszerint mióta itt vannak Vásárhelyen 70%-al emelkedtek volna az áraik.

Bemutatta a KSH szerinti infláció mértékét az áraikat formáló területeken.

A valós alapanyag árnövekedése tehát 82%-ot ért el, úgy, hogy amikor 2021 nyarán megpályázták a vásárhelyi közétkeztetés ellátását, senki nem látta előre az ilyen mértékű árrobbanást. Ráadásul az árstop a cégeket nem érintette.

Ehhez képest bemutatta a vásárhelyi árak alakulását is, kihangsúlyozva, hogy fogalma sincs, honnan vette a fidesz-média a 70%-ot.

Rátért arra is, hogy a Promenád24 folyamatosan azt sugallja, hogy a Prizma-Food a vásárhelyieken nyerészkedik. Ezzel szemben az áremelések jóval infláció alattiak voltak.

A fidesz-média a „nyerészkedés” vádját azzal szerette volna bizonyítani, hogy a Prizma-Food a gazdasági válság éveiben is szárnyal és jelentős profitra tesz szert. Csak éppen azt felejtették el – állítja Boros Attila, hogy a cég nem csak Vásárhelyen szolgáltat, a Prizma Food által készített ételek csupán 26%-a készül a Hódmezővásárhelyi szerződés keretében, ráadásul az egész országban tevékenykedő cég az elmúlt években jelentős piaci bővítést tudhat magáénak, a profit ebből, és nem a vásárhelyi áremelésből származik.

Boros Attila reagált azokra a kijelentésekre is, amelyek azt sugallták, mintha a többi gyermekétkeztetést végző cég a városban sokkal olcsóbban, pénztárcakímélőbben járna el. A táblázatból egyértelmű, hogy a szülőknek akkor kell a legkevesebbet fizetniük, ha az önkormányzat által szervezett közétkeztetést veszik igénybe.

Az igazgató kiemelte, úgy a legolcsóbbak az ételeik, hogy közben 250 millió forintos beruházást eszközöltek a konyhákra.

Márki-Zay Péter polgármester a beszámolóra reagálva elmondta, hogy a közétkeztetés nem szabadna politikai kérdés legyen. Megemlítette azt is, hogy az állami normatíván túl az önkormányzat még mindig többet tesz hozzá a közétkeztetéshez, mint amennyit a szülők befizetnek.

Jovány Gyula képviselő is hozzászólt a témához, és felhívta újra a figyelmet arra, milyen eszközökkel (sajtó, hatósági vegzálás) próbálják ellehetetleníteni a vásárhelyi önkormányzatnak dolgozó cégeket.

Berényi Károly alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy pár nappal ezelőtt Márki-Zay Péter levélben emelt szót a miniszterelnöknél, hogy ha a luxuséttermekben 5%-os az ÁFA, legyen a gyermekétkeztetésben is ennyi a 27% helyett.

Boros Attilaéves beszámolóKözétkeztetésközgyűlésPrizma Food