A polgármesterek is emberek

A címben megfogalmazott gondolat lehet a kvintesszenciája annak a közéleti beszélgetésnek, melyet a Borfesztivál második napján kísérhettünk figyelemmel a BFMK előtt felállított kisszínpadon. Az eszmecserét a helyszínen követők, illetve a résztvevők nagy szerencséjére a kánikula szombatra minimálisan mérséklődött, és a nap is felhők mögé bújt, így még éppen elviselhető hőmérsékletben hallgathatták végig a majd’ egyórás, a címéhez méltóan könnyed hangulatú, szórakoztató beszélgetést.

Nagy Bandó András, Dömsödi Gábor, Molnár Róbert és Márki-Zay Péter – négy volt, jelenlegi illetve leendő polgármester, akiket számos különbözőségük ellenére sok minden összeköt – például az, hogy magyarok, lokálpatrióták, és a hazájuk felvirágozását szeretnék. De abban is egyformák, hogy egyikőjük sem gazdagodott meg polgármesterként, mert ugyanúgy elutasítják a korrupciót, amely Nagy Bandó András szerint kicsiben indul, ezért még egy üveg alkoholt sem fogadott el, amit egyszer valakitől köszönetképpen kapott volna.

Molnár Róbert, aki 22 évig volt Kübekháza polgármestere, de októbertől leköszön, bevallotta, hogy semmilyen határozott terve nincsen még, mihez fog kezdeni, de úgy érezte, nem akar csak polgármester lenni az életében. „Most a vízre lépek, és meg kell tanulnom a vízen járni” – fogalmazott.

A polgármesterek megosztották egymással a közönség előtt azokat a megfontolandó jótanácsokat, amelyeket a környezetükből, más városvezetőktől kaptak, amikor megnyerték a választást, és amelyet igyekeznek is betartani. Ezek között olyan javaslatokat soroltak fel például, hogy gyalog közlekedjenek, köszönjenek előre az embereknek, ne vitatkozzanak senkivel, figyeljenek az utak, a járdák, és a csapadékelvezetés állapotára, de Márki-Zay Péter azt is elmesélte, mit mondott neki annak idején Botka László, amikor először polgármesterré választották: „Az emberek alapvetően három dolgot akarnak majd tőled, lakást, segélyt és munkát, de ha az első kettő megvan, a harmadik már nem érdekes!”

Dömsödi szellemesen azt tanácsolta Vásárhely polgármesterének, ne politizáljon, de elismerte, hogy ezt nagyon nehéz megállni. Mindenesetre a közönség felé beszélve megdicsérte a vásárhelyieket, hogy ilyen bátrak, hogy így megőrizték a város függetlenségét.

Azt nem tudom megállapítani, hogy Márki-Zay jó polgármester-e, de hogy maguk nagyon jó polgárok, az biztos!

– fogalmazott, és megjegyzésével nagy tapsot is aratott egyébként.

Nagy Bandó András egy egész csokor anekdotával érkezett orfűi polgármestersége idejéből, rácáfolva arra, hogy ez csupán egy évig tartott.

Majd a hallgatóság azt is megtudhatta, hogy polgármesterként az ember soha nem tudja elég jól csinálni a dolgokat, ráadásul nem is a legjobban fizetett állás, de az emberek szeretete kárpótolja ezt. Különösen nehéz, ha az ember városvezetőként szembemegy a fősodorral – az éppen hatalmon levőkkel – , erről hozott ékes példákat Molnár Róbert, aki elmesélte, hogy volt olyan, hogy tízből tíz pályázatuk nem nyert, az sem, amiben csak egy egymilliós halotthűtőt szerettek volna. Amikor az ügy nyilvánosságra került és botrány lett belőle, azonban nagyon hamar a számlájukon volt a hűtő ára.

A humoros történetekkel tűzdelt beszélgetés végén Márki-Zay Péter felidézte egyik nagy példaképe, az azóta elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármesterének alakját, aki egyedi módszerekkel, de nagyon hatásosan vezette rá falujának lakosait arra, hogyan osszák be a pénzüket, és bámulatosan sikerült visszaszorítania a bűnözést is a Baranya megyei, nagyrészt cigányok lakta településen.

A beszélgetés Márki-Zay Péter közösségi oldalán teljes terjedelmében visszanézhető:

Bogdán LászlóBotka LászlóCserdiDömsödi GáborKübekházaMárki-Zay PéterMolnár RóbertNagy Bandó AndrásPásztópolgármesterVásárhely