A pedagógusok szerint vágóhídra fogják őket terelni

Maruzsa Zoltán köznevelését felelős államtitkár csütörtön arról beszélt, húsvét utáni nyitásra készülnek az általános iskolákkal és az óvodákkal. Kásler Miklós még szerdán a parlamentben azt mondta, a kormány nem tervezi soron kívül beoltani a tanárokat. Ez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint vagy azt jelenti, hogy az iskolák nem nyitnak ki a teljes átoltottságig, vagy azt, hogy a kormány magasan tesz az oktatási intézményekben dolgozók egészséghez fűződő jogára.

„Gyakorlatilag vágóhídra fognak bennünket terelni, ha ez megtörténik”

– mondta Maruzsa Zoltán kijelentésére reagálva Nagy Erzsébet az ATV-ben. A Pedagógusok Demokratikus Szövetségének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint az iskolákban nem lehetséges a távolságtartás, hiányoznak az alapvető védelmi felszerelések, gyakorlatilag mindenki ki van téve a vírusveszélynek. Mint mondta, sokan jelezték, hogy nem kívánnak ilyen körülmények között dolgozni. A jogászaik szerint, a munka törvénykönyvében le van írva, hogy a munkáltató köteles a biztonságos és egészséges munkafeltételekről gondoskodni, ha ezek nem állnak fenn, akkor megtagadhatják a munkavégzést.

Április 7-e után reméli, hogy a kormány nem fogja kinyitni az intézményeket. A PDSZ tagja, mint mondta, ma tartanak egy rendkívüli választmányi ülést, ahol felmérik, milyen lehetőségeik vannak most, például egy sztrájk szervezésére.

A zárás előtt kollégáik közül is sokan betegek lettek, többen kórházba is kerültek. Hozzátette: az óvodákban és az alsó tagozatos iskolásoknál súlyosabb a helyzet.

Elmesélte egy kollégája esetét, aki a 100 százalékos táppénzt akarta igényelni, amikor azt a választ kapta, hogy ha maszkban tanított, akkor nem fertőződhetett meg.

ATViskolaKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Maruzsa ZoltánnyitásóvodaPedagógusok Szakszervezete