A nyugdíjasokat nem zavarta Márki-Zay Péter kijelentése

Márki-Zay Péter újévi köszöntőjében arról beszélt, a koronavírus miatt megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre. A kormánypárt szerint ez a baloldali „halálkampány” folytatása, míg a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa nem tulajdonít nagy jelentőséget ennek a mondatnak. Márki-Zay vasárnap este közölte, ezek tények, miszerint sok idős hunyt el és egyébként az idősek között magasabb a Fidesz támogatottsága.

Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a következőket mondta: ,,Mitől lett volna több szavazója a Fidesznek most, mint volt 2018-ban? A covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre, de a fiatalok, akik minden eddiginél nagyobb számban jelentkeztek és csatlakoztak az előválasztás során már az ellenzékhez – ők nagyon, messze nagy többségben kormánykritikusok, ők változást akarnak ebben az országban.”

Az ATV Híradónak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva úgy fogalmazott: ,,a magunk részéről azt gondoljuk, hogy nem tulajdonítunk ennek a részmondatnak drámai tartalmat, ugyanis 2018-at követően is pontosan ismertük és megismertük, hogy az egyes társadalmi csoportok hogyan szavaztak.

A Fidesz közleményében azt írta, Márki-Zay Péter ,,sérteget és odáig megy, hogy mások halálától remél választási győzelmet. Ez a baloldali halálkampány folytatása, gyurcsányi tempó.”

Márki-Zay szokásos, vasárnap esti bejelentkezésében elmondta: ,,nem örvendeztem afelett, hogy a fideszes nyugdíjasokat pusztítaná valamiféle kór, egyszerű tényként állapítottam meg, hogy az idős korosztályban nagyobb a Fidesz-szavazók aránya és hogy egyébként a covid miatt még több időskorú honfitársunk hunyt el, mint ami a természetes fogyás lett volna. Közel egy városnyi magyar hunyt el, ezek jelentős része idős. Minden magyarért aggódunk, szavazattól függetlenül.”

Az ellenzéki tömörülés egyébként bemutatta a nyugdíjasokat érintő választási programját. Eszerint visszavezetnék a svájci indexálás rendszerét, maradna a 13. havi nyugdíj és csökkentés nélkül megtartanák a nőknek 40 év munkaviszony után járó kedvezményes öregségi nyugdíjat.

FideszKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Márki-Zay Péternyugdíjas