A norvég külügy szerint semmi jogi alapja nincs, hogy a magyar kormány pert akar indítani ellenük

Mint arról beszámoltunk, Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai. Ezt követően a kormány bejelentette, jogi eljárást indítanak a norvégok ellen. A norvég külügyminisztérium szerint nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben.

444 érdeklődött a norvégoknál, mit gondolnak arról, hogy a magyar kormány jogi lépéseket fontolgat a forrás-megvonás miatt. A magyar kormány egyébként a Magyar Közlönyben megjelent határozatban is rögzítette, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak.

A lapnak a norvég külügyminisztérium sajtóosztálya közölte:

„A 2020. decemberi megállapodás egyértelműen kimondja, hogy nem lehet elindítani a programot, amíg a civileknek szánt támogatások elosztásáért felelős szervezet nincs kiválasztva. Abban is megállapodtunk Magyarországgal, hogyan legyen kiválasztva a támogatásokat kezelő szervezet, és hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, az EGT és Norvég Alapok 2014-2021 közötti támogatásainak fennmaradó része nem lesz elérhető Magyarország számára. Így szerintünk nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben.”

civil szervezetNorvég AlapNorvég Királyságtámogatás