A népszavazásig is elmenne Vásárhely, hogy megtartsa a reformátusok által ingyen igényelt iskoláit

A keddi közgyűlés elé kerülő előterjesztés egyelőre csak arról szól, hogy a város felszólítja az Ótemplomi Református Egyházközséget, hogy álljon el az önkormányzattal szemben indított perektől. A tét az Aranyossy iskola és a Petőfi utcai iskolaépület tulajdonjoga. A két épület nettó 1,7 milliárdot ér. A város akár helyi népszavazásra is bocsátaná a kérdést.

Az Ótemplomi Református Egyházközség élni szeretne az újranyitott egyházi kárpótlás azon kitételével, hogy az egyházak ingyenesen kapják meg azonak az épületeknek a tulajdonjogát, melyekben köznevelési feladatokat látnak el. Eredetileg a Domonkos nővérek és a Szeged-Csanád egyházmegye is élni kívánt ezzel a lehetőséggel, de miután a vásárhelyi közgyűlés 2023-ban a hozzá benyújtott igényt elutasította, a katolikusok elálltak az igényüktől, a reformátusok azonban perre vitték azt. Az első tárgyalást a Szegedi Törvényszéken május 8-án tartották.

A kedd reggel 9-kor kezdődő közgyűlés egyik napirendi pontja az a javaslat, hogy a közgyűlés szólítsa fel az Ótemplomi Református Egyházközséget, hogy álljon el iskolaépületek tulajdonjoga átvételt célzó pertől. Az előterjesztés szerint az Aranyossy iskola (és a tankerülethez tartózó Pedagógiai Szakszolgálatnak is helyt adó) szék utcai épület értéke a legfrissebb értékbecslés szerint több, mint nettó 1 milliárd forint, míg a Petőfi utca 6. szám alatti épületé nettő 740 millió. Az utóbbi egy részét a város 2020-ban adta ingyenes használatba a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolának, de itt működik a a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület, a Hódvár Játszóház, a Nemzetiségek Háza Cigány Kulturális Központ és itt kapott helyt a felzárkóztatást célzó Petra modellprogram is.

A Petőfi utca 6. számot egyébként a közgyűlés társasházzá való átalakítását kezdeményezte, s ez ellen a kormányhivatal sem emelt kifogást.

A helyzetet több dolog is árnyalja, az egyik: az egyházi kárpótlási törvény az Alkotmánybíróság szerint nem ellentétes az Alaptörvénnyel. A másik, hogy az önkormányzat 2024. februárjában – olvasható az előterjesztésben – közvélemény-kutatást végeztetett ez ügyben, melynek eredménye az, hogy a vásárhelyiek – pártállástól függetlenül – nagy többséggel elutasítják az ingatlanok átadását.

A közgyűlés ezért – a javaslat szerint – felszólítja az Ótemplomi Református Gyülekezetet, hogy 30 napon belül vonja vissza a keresetét, segítsen véget vetni a békétlenségnek.

Az előterjesztés szerint, amennyiben az egyházközségben továbbra is kételyek lennének a vásárhelyiek szándékait illetően, a város kész a kérdést helyi népszavazásra bocsátani.

egyházi kárpótlásHódmezővásárhelyiskolaközgyűlésnépszavazásÓtemplomi Református EgyházközségVásárhelyvásárhelyi hírek