A Nemzeti Választási Bizottság is elutasította N. A. magánszemély fellebbezését – korábban a közgyűlési döntés ellen helyben emelt kifogást

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a mai napon elutasította egy N. A. monogramú magánszemély fellebbezését. Ezen fellebbezést egy, a korábban a Csongrád-Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi és Választási Bizottság kifogása ellen nyújtotta be a magánszemély, amely kifogás a Bizottság tagjainak a város közgyűlése általi megválasztására vonatkozott. Az NVB most a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül utasította el.

A Nemzeti Választási Bizottság a Csongrád-Csanád 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság 8/2022. (II. 18.) számú határozata ellen N. A. magánszemély által benyújtott fellebbezését egyhangúlag, érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A beadványozó magánszemély eredetileg azért nyújtotta be a kifogását, majd most az ellen a fellebbezést, mert álláspontja szerint az OEVB tagjainak megválasztása tárgyában hozott közgyűlési határozat, valamint a döntés előterjesztésének az OEVI vezető általi előkészítése sérti a választási eljárásról szóló törvényt.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése szerint a fellebbezés érdemi vizsgálatra nem alkalmas, mivel a magánszemély beadványozó nem igazolta érintettségét a kúria joggyakorlatának megfelelően.

A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, pusztán a Kúriához lehet bírósági felülvizsgálat iránti kérelemmel fordulni.

fellebbezésNemzeti Választási Bizottságválasztási törvény