A Nádor utcai oviban járt a rendőr néni

Újvároson folytatódott ugyanis ma a Csiga liga közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési programsorozat.

A városi önkormányzat, a Cigány Nemzetiségi Tanács és a városi rendőrkapitányság közös szervezésében zajló programsorozat részeként ma délelőtt a Nádor utcai óvodában tartott érdekfeszítő előadást Mándoki Anna rendőr-főhadnagy, bűnmegelőzési tanácsadó a gyerekeknek.

A kicsik nem csak meghallgatták, hogy mi a feladatuk az egyenruhában járó vagy az anélkül dolgozó rendőröknek, hanem azt is megtudták, miért nem szabad az úttest mellett labdázni, milyen felszerelés kell, hogy legyen a kerékpáron de azt is, hogy a szabályokat nem azért kell betartani, mert megbüntetnek bennünket a rendőrök, hanem azért, hogy mindenki biztonságban legyen közlekedés közben is.

A gyerekek egy része igencsak tájékozott volt mindezekben, hiszen hol egyenként, hol csoportosan válaszoltak a rendőr néni kérdésére, akinek az egyenruhája külön látványosságot jelentett – főleg a kicsik számára.

A Csiga liga program egyébként még február végén indult a Malom utcai óvodában, s zajlik azóta is, hogy majd április 4-én érjen végig a Szent István utcai oviban.

 – Annak idején a Mátrai Attila vezette cigány nemzetiségi önkormányzatot tolerancia napot szervezett több alkalommal az Észak utcai óvodával közösen. Ezt szerettük volna kiterjeszteni az önkormányzati fenntartású óvodákra. Ez lett a Csiga liga program, mellyel abban szeretnénk segíteni, a szülőket és az óvodapedagógusokat, hogy széles körben megismertetjük a közlekedési szabályokat – mondta Tóth István. A Cigány Nemzetiségi Tanács elnöke hozzátette: a programot – ha fogadják őket – szeretnék kiterjeszteni az egyházi fenntartású óvodákra is. Sőt, ezt az ismeretterjesztést a tűzoltók bevonásával is bővítenék.

– Az eddigi tapasztalataim szerin az óvónők nagy hangsúlyt fektetnek, hogy ismertessék a közlekedési szabályokat a gyerekekkel, de változó, hogy azok mennyire vannak ezekkel tisztában. Otthon ugyanis kevés figyelmet fordítanak erre. Másképp hangzik, ha ezeket az ismereteket a rendőrtől hallják, mintha az oviban vagy otthon – mondta Mándoki Anna. Hozzátette, az eddig felkeresett hat óvodában a gyerekek nagyon élvezték a foglalkozást. – Azt látom, hogy a végére össze is tudják foglalni az elhangzottakat, például, hogy melyek a kötelező alkatrészek a kerékpáron, hogy hol kell közlekednünk gyalogosan, vagy azt, hogyan kelünk át az úton.

– Nagyon várták a gyerekek, hogy megérkezzen a rendőr néni. Korábban is beszélgettünk róla, de kapcsolatunk is van a városi kapitánysággal. Az autómentes napon kérni szoktunk rendőri felvezetést, amikor a gyerekek az óvoda körül bicikliznek, de a körzeti megbízottal is kapcsolatban állunk, az iskolabusz miatt – árulta el Bereczkiné Palócz Ibolya, a Nádor utcai óvodavezető helyettese.

Cigány Nemzetiségi Tanácscsiga ligaközlekedésbiztonságmándoki annaNádor utcai óvodaönkormányzatTóth IstvánVásárhely