A MÖSZ kezdeményezi az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának összehívását az iparűzési adó elvonás miatt

Dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke dr. Pintér Sándor Belügyminiszternek küldött levelet, melyben kezdeményezi az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) összehívását a 2022. évi iparűzési adó önkormányzatoktól való elvonása kapcsán.

A MÖSZ még július első felében kezdeményezte, hogy a kormány az önkormányzatok és állami fenntartású intézmények építési és felújítási munkák után keletkező ÁFA-befizetési költségeit érdemben mérsékeljek. Akkor ennek a felvetésnek az indokoltságát bar elismerte a Belügyminisztérium, azonban kormányzati döntésre, vagy egyeztetésre az önkormányzati szövetségekkel nem került sor.

Közismert, hogy az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét.

Éppen ezert az alapvető közszolgáltatási feladatok ellátását veszélyezteti, és az önkormányzatok jövő évi költségvetési lehetőségeit végzetesen beszűkíti a kormány akkor, ha iparűzési adó fizetési kötelezettség 2021 évre alkalmazott rendszert 2022-ben is fent kívánja tartani.

A MÖSZ álláspontja szerint, minden újabb forráselvonásra, az önkormányzatok gazdálkodási lehetőségeinek további szűkítésére irányuló kormányzati kezdeményezés elfogadhatatlan.

elvonásiparűzési adóMÖSZönkormányzatok