A Momentum Márki-Zay Péter mögött áll

Ezt jelentették be ma Budapesten, ahol jelen volt Márki-Zay is. Fekete-Győr András elnök (aki bizalmatlansági szavazást kezdeményezett maga ellen a héten) azt emelte ki, hogy eljött az idő, hogy cselekedjenek, és világossá vált számukra, hogy a legnagyobb esély Márki-Zay Péterrel van az Orbán-rendszer lebontására. A hódmezővásárhelyi polgármester elmenne szombaton Karácsony Gergellyel vitázni a Partizánba.

A Momentum egyébként azt kérte a Jobbiktól, ők is foglaljanak állást, és álljanak be Márki-Zay mögé. A rendkívüli sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter elmondta, szeretne egy jobbközép frakciót a következő országgyűlésben, ami akár az Új Világ Néppárt frakciója is lehetne. Azt mondta, szeretné, ha lenne egy jobbközép frakció a parlamentben, amelyhez a Mindenki Magyarországa Mozgalom győztes jelöltjei is tudnának csatlakozni. De ha ez nem jön össze, a Párbeszéd frakciójához csatlakozik.

A Momentum azért támogatja Márki-Zay Pétert a második fordulóban, mert ő egy új arc a politikában, mondták. Márki-Zay Péter ismét külön kiemelte, nem Dobrev Klára a legyőzendő ellenfél összességében, hanem Orbán Viktor, 2022 áprilisában. A támogatásról egyhangú döntést hozott az elnökség, amelyet közöltek Karácsony Gergellyel is.

A Momentum az egyik legnépszerűbb párt ma Magyarországon, mondta Fekete-Győr András. Sok momentumos azonban meglátása szerint taktikailag szavazott az első fordulóban, és inkább Karácsony Gergelyt látták kormányzóképesnek. A második fordulóra fordulva viszont arra biztatott mindenkit, hogy Márki-Zay mellett voksoljon, mert szerinte komoly tétje van az ország jövője szempontjából. Azt is megígérte, pártja mindent megtesz, hogy az online szavazás lebonyolítását segítsék.

Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja elmondta, az elmúlt néhány nap a part életében annak keresésével telt, mi is maradt a szerepük az előválasztásban, hisz miniszterelnök-jelöltjük, Fekete-Győr András nem maradt talpon. Tudták, mondta, hogy nem pusztán a legtisztább jelöltet kell támogatniuk, hanem azt, aki balról, jobbról és bizonytalanok közül is meg tud szólítani választókat. Azt látják, hogy ez a jelölt egyértelműen Márki-Zay Péter, ezért döntötték el, hogy vállt vállnak vetve fognak harcolni vele az előválasztás második fordulójában.

Fekete-Győr András kiemelte, hogy az első fordulóban, a választók bölcsessége okán, sokat tisztult az ellenzéki oldal is.

Újságírói kérdésre Márki-Zay Péter azt válaszolta, sok mindent mérlegelt és figyelembe vett szerdai döntése előtt, ezek közül csak az egyik volt a több közvélemény kutatási mérés.

Ezen kívül Márki-Zay Péter elmondta, elfogadja Karácsony Gergely meghívását a Partizánba, a szombati napra. Ketten tehát biztosan jelen lesznek a vitán.

előválasztásFekete-Győr AndrásMárki-Zay PéterMomentumOrosz Anna