A MOL-vezér keményen bírálta a kormányt

Csak nem szabad túltolni. De most úgy látszik, megszaladtunk. Kiskereskedelmi, tranzakciós, devizaváltási, bank-, gyógyszergyártói, extraprofitadó és a többi. Se szeri se száma a különadóknak – írta a Mandineren a Mol elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt szerint ha a beszedett adókat tűzoltó jelleggel, lyukak tömködésére használjuk, működési költséget vagy gazdasági növekedést nem támogató beruházásokat finanszírozunk, akkor abból nem lesz plusz érték. A semmiért fizetünk többet, ez pont, mint a szocializmusban.

Közölte, nem azzal van baja, hogy adót kell fizetni, hanem azzal, hogy a kormány „túltolta”. Tizennégy olyan adónem van, ami az utóbbi két évben jött létre. Hova lett a kiszámítható adórendszer?” – tette fel a kérdést Hernádi. Emlékeztetett arra, az elmúlt két évben a legnagyobb cégek (OTP, MBH, Richter, Telekom, 4iG, Mol) közel 800 milliárd forint különadót fizetett.

Úgy értékelt, nincs olyan, hogy egy adó nem épül be az árakba, mivel ha a befektetők hozamát csökkentjük, akkor a beruházások elmaradása, ha a beszállítókra hárítjuk, akkor a beszállítói kör csökkenése idézi elő a kínálat zsugorodását, ami áremelkedéshez vezet.

A Mol-vezér úgy látja, árat lehetne csökkenteni úgy is, hogy növeljük a kínálatot, amire a legjobb megoldás a beruházás – volna. Viszont a különadók pont ezeket a pénzeket veszik el.

Hernádi ZsoltkülönadóMandiner