A Minisztérium nem bírálna el többet tudományos kutatásokat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) visszaadná az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatok bírálati jogosultságát a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) – mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés Kulturális Bizottsága meghallgatásán.

A kérdés azért és azután külön érdekes, amikor kiderült, hogy a Palkovics vezette minisztérium belenyúlt az alapprogramok támogatásába, konkrétan kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról.

A Telex arra emlékeztet, hogy a támogatásra érdemesnek ítélt kutatások listáját az utóbbi évtizedekben az OTKA szakmai zsűrijei állították össze. Arra, hogy egy minisztérium átírja a listát, az OTKA 35 éves működése alatt, tehát még a Kádár-rendszerben sem volt példa. A minisztériumi döntéssel bekerült a nyertesek közé olyan pályázó is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában, így nem lett volna támogatásra jogosult.

Az ITM mostani szándékai szerint a szakmai munkát irányító döntéshozó szerv az OTKA Bizottság lenne, amelynek elnöki tisztségét az MTA főtitkára töltené be. Olyan konstrukció kidolgozása a cél, amely minden érdekelt fél számára biztosíthatja majd az alapkutatások rendszerének átlátható, eredményes működését – emelte ki a miniszter. Ennek érdekében jelenleg is zajlanak az egyeztetések az MTA és az ITM között.

Ez azt jelentené, hogy az ITM nem nyúlna bele tudományos kutatások bírálatába.

Innovációs és Technológiai MinisztériumMagyar Tudományos Akadémia