A Mercedes gyárában jártak a vásárhelyi diákok

A mintegy másfél órás látogatás alatt a leendő Gépjármű-mechatronikai technikusok végig kísérhették az egyedi megrendelésre készülő, felső kategóriás autók összeszerelésének folyamatát – a futómű és a karosszéria összeillesztésétől a kész jármű parkolóba kerüléséig, első teszteléséig.

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola és Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége Gépjármű-mechatronikai technikus tanulói különleges szakmai kiránduláson vehettek részt Kecskeméten.

Az ismert üzletember, Szögi Tibor Endre ötlete volt az út, és ő biztosította a tizedik évfolyamos diákok és kísérőik számára a buszt, amellyel ellátogattak a Mercedes-Benz Gyárba. A mintegy másfél órás látogatás alatt a leendő Gépjármű-mechatronikai technikusok végig kísérhették az egyedi megrendelésre készülő, felső kategóriás autók összeszerelésének folyamatát – a futómű és a karosszéria összeillesztésétől a kész jármű parkolóba kerüléséig, első teszteléséig.

A diákokat lenyűgözte a tiszta, szinte laboratóriumi munkakörnyezet, a robottechnológia, valamint a divatos matt ezüstfényezés.

A szakmai út második részében a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékével ismerkedhettek meg a tanulók. A látogatás megszervezésében Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója nyújtott segítséget. A fiatalok tájékoztatást kaptak a szakirányú továbbtanulási lehetőségekről, valamint a felsőoktatásban tanuló diákok mutatták be nekik futó projektjeiket. Az egyetemisták által tervezett és megépített motorok és különleges járművel megismerése mellett bepillantást nyerhettek az alternatív üzemanyagok tesztelésébe is.

Nagyon érdekesnek találták a hidrogénnel és napenergiával felváltva működtethető kísérleti járművet, valamint a használt gumiabroncsból készülő diesel üzemanyagot.

– Mind a munka, mind a továbbtanulás világába nyíló ajtót kívántam a diákjaimnak megmutatni ennek a kirándulásnak a megszervezésével, hogy legyen jövőképük, legyen motivációjuk ennek a szép szakmának a tanulásához – fogalmazott Szögi Tiborné, matematika-fizika szakos oktató – írta portálunknak küldött levelében Kovács Ágnes.

dieselgumiabroncsgyárKecskemétmercedesVásárhely