A megyénkben sztrájkoló pedagógusoknak csak 1 százaléka volt vásárhelyi

A hétfői munkabeszüntetést sokan nem vállalták Hódmezővásárhelyen a tisztázatlan jogi helyzet miatt. 

– Csongrád-Csanád megyében a sztrájkolók száma 1000 fő körül volt. A többség a megyeszékhelyen sztrájkolt, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben 200 fő körül sztrájkoltak – közölte érdeklődésünkre Tarnay Attila, a Pedagógus Szakszervezet megyei elnöke. 

A pedagógus sztrájkra Hódmezővásárhelyen előzetesen két intézményből mintegy 50 fő jelezte részvételét. A január 29-i bírósági döntés első fokon a szakszervezeteknek adott igazat, de  jogerős döntés  még január 30-án  sem volt.  Az intézményvezetők ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi levelére hivatkozva  jogellenesnek minősítették a munkabeszüntetést. A munkavállalók közül így többen nem vállalták a sztrájkot. Vásárhelyen így mindössze 11 fő vett részt az akcióban, nekik nem volt órájuk az adott időszakban, így órák nem maradtak el – tudtuk meg Konczné Karasz Edittől, a Pedagógus Szakszervezet vásárhelyi képviselőjétől.

Lapunk úgy értesült, volt olyan tankerületi iskola, ahol az intézményvezető a Kréta rendszeren keresztül tájékoztatta utólag a szülőket, hogy kik vettek részt a sztrájkban. Erre vonatkozóan az érdekképviselet megbízottja azt mondta, nincs tudomása arról, hogy az igazgatók értesítették volna a szülőket, mivel a megállapodásunk szerint a sztrájkolók elmaradó óráit helyettesítő kollégák megtartották volna, így a tanulóknak nem maradtak el órái. Hozzátette, a márciusi munkabeszüntetésre már több intézmény is jelezte részvételi szándékát, de fontosnak tartják a jogerős bírósági döntést, hogy a sztrájkot ne minősítsék jogellenesnek. 

A március 16-i sztrájk végleges formájáról még zajlanak az egyeztetések: jelenleg az egynapos, tartós idejű vagy gördülő (országszerte különböző helyeken megkezdett munkabeszüntetés, majd újabb intézmények csatlakozásával folytatódó) munkabeszüntetés is szóba jöhet. 

Emberi Erőforrások MinisztériumaPedagógusok Szakszervezetesztrájk