A megyei iparkamara elnöke szerint nem állnak túl jól saját céljaik megvalósításában

Nemesi Pál, aki korábban Fidesz-támogatott polgármester-jelölt is volt, azt mondta, Csongrád megye bérei és beruházásai is le vannak maradva. Új, határon túlnyúló gazdaságfejlesztési stratégiát készítenek, amit az illetékes minisztériumhoz is eljuttatnak.

– Nem állunk jól a kamara által kidolgozott megyei gazdasági jövőképben lefektetett, 2030-ra megvalósítandó célok időarányos teljesítésében – mondta Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara (CSMKIK) elnöke (aki korábban Fidesz által támogatott szegedi polgármesterjelölt is volt) a Kamara és az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája keddi Gazdasági Évnyitóján, áll lapunkhoz eljuttatott közleményükben. Vagyis: ha ebben az ütemben halad minden, nem érik el a tervezett, évtizedes célokat. Nemesi szerint Csongrád megye béreket és fejlesztéseket tekintve is el van maradva az országos átlagtól, ráadásul ez utóbbiban a lemaradás az utóbbi időben tovább nőtt.

Az elnök arról beszélt, ezért márciusig a gazdasági önkormányzat március végéig gazdaságfejlesztési stratégiát készít, amely számol a határon túli területekkel is. Ebben részt vesz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az önkormányzatok és civilszervezetek is, a kész anyagot az illetékes minisztériumok felé is eljuttatják.

A gyorsan átalakuló világban a vállalkozások sokat tanulhatnak az infokommunikációs szektor vállalataitól, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfélcentrikusságra, az újszerű toborzási mintákra, a csapatmunkára és az online marketingre – mondta a rendezvényen Beck György, a Vodafone korábbi vezérigazgatója. A volt mobilos vezető szerint hatalmas kultúrsokkot okoz a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és a robotika átalakítja a munka világát.

– Ha reggel napocska alakú folttal a kezünkön ébredünk, akkor nem a bőrgyógyászától kérünk időpontot, hanem rákeresünk a neten, és a megoldást is ott keressük, nem az orvosnál Prónay Szabolcs, az SZTE Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense szerint. Szerinte azonban az, hogy a netről szerzünk ismeretet, nagy lehetőség a vállalkozóknak, akik az online visszajelzésekből könnyebben megtanulhatnak a fogyasztók fejével gondolkodni, ezáltal nekik megfelelő terméket kialakítani.

A gazdasági évnyitó szakmai programja kerekasztal beszélgetéssel zárult, melyen az előadók mellett Nemesi Pál, a kamara elnöke, Kőkuti Attila alelnök vett részt, Majó-Petri Zoltán elnökségi tag, a Szegedi Közlekedési társaság ügyvezető igazgatójának moderálása mellett. Az esemény végén együttműködési megállapodást kötött a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a megyei kamara, melynek célja az ECDL (European Computer Driving Licence – Európai Számítógép-használói Jogosítvány) képzés megyei elterjesztésében.

Beck GyörgyCsongrád Megyei Kereskedelmi- és IparkamaraNemesi PálPrónay Szabolcs