A Médiatanács ismét fülön csípte a Rádió 7-et egy vélelmezett törvénysértés miatt

Hasonló eset miatt idén már elmarasztalta a hatóság az állomást működtető Dél-alföldi Média Centrum Kft-t.

A 2022. március 29-i döntésében a Médiatanács arra figyelmeztette – egyúttal kötelezte – a vásárhelyi médiaszolgáltatót, hogy a határozat közlésétől számítva haladéktalanul tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének és tartózkodjék a jövőbeni jogsértésektől.

Úgy tűnik, nem sokáig tudtak eleget tenni a kötelezvénynek: a hatóság ismét vizsgálatba fogott a Rádió 7 2022. április 30-i adásnapján történt vélelmezett törvénysértés miatt.

Megkérdeztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, konkrétan mivel kapcsolatban folytatnak ellenőrzést. Az NMHH kommunikációs igazgatóságától azt a választ kaptuk, hogy a Médiatanács azt vizsgálja, hogy a szolgáltató a hatósági szerződésben vállalt műsorstruktúrának megfelelően sugározta-e műsorait. 

Ha a hatósági gyanú beigazolódik, ismételten törvénysértést követne el a Rákay Philip többségi tulajdonában lévő cég által üzemeltetett Rádió 7. Érdeklődésünkre, hogy utóbbi esetben milyen büntetésre számíthat a médiaszolgáltató, azt közölte a hatóság, a Médiatanács bírság kiszabásakor minden esetben egyedi döntést hoz. A testület a fokozatosság és az arányosság elve alapján, egy ügy összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

Hozzátették, fontos emellett, hogy a jogsértés akkor ismételt, ha a médiaszolgáltató ugyanazt a jogsértést 365 napon belül megismétli, ide nem értve a csekély súlyú törvénysértéseket. Ha ugyanis egy médiaszolgáltató korábbi jogsértése csekély súlyú, ugyanazon jogsértés 365 napon belüli elkövetése nem minősül ismételtnek. Ismételt jogsértéskor a hatóság jellemzően bírság szankciót alkalmaz.

Dél-alföldi Média Centrum Kft.Nemzeti Média és Hírközlési HatóságRádió 7vizsgálat