A Medián mérése szerint az időseknél 64, a fiataloknál 14 százalékon áll a Fidesz

A 40 év felettiek 59 százaléka, a 40 év alattiaknak csak a 22 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re – derül ki a Medián decemberi felméréséből, ezeket az adatokat most közölték.

A fiatalok körében azonban nem csak a választásokon közös listán indult ellenzék népszerű, de az átlagnál nagyobb a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága is. A szakadék megmutatkozik akkor is, ha a szavazótáborok átlagéletkorát hasonlítjuk össze, de az ellenzék viszonylag alacsony átlagéletkora elfedi az egyes pártok közötti jelentős különbségeket: a baloldali pártok követői átlagosan 50 fölött járnak, sőt, a DK-sok inkább hatvanasok.

Az ellenzék persze csak akkor számíthat a fiatalokra, ha képes mozgósítani őket: a biztos szavazók aránya 40 fölött 77 százalék, 40 alatt 67 százalék – állapítja meg a Medián.

Az elmúlt választásokon a Medián mérései álltak a legközelebb a tényleges eredményhez. A tavalyi választások előtt pár nappal azt mérték, a Fidesz 49, a közös ellenzéki lista 41 százalékos támogatottsággal bír, a tényleges eredmény 52, illetve 36 százalék volt.

ellenzékFideszközvéleménykutatásMediánpártok