A Mazsihisz elnöke bízik abban, hogy az evangélikus egyház vezetése gátat fog vetni mindennemű antiszemitizmusnak

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke csütörtöki közleményében kifejezte abbéli reményét, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetése „a legszigorúbb eréllyel fog gátat szabni az olyan gondolatmenetek hirdetésének, amelyek sértik a zsidó nép méltóságát”.

Grósz Andor szerint „az elmúlt hónapokban szerte a világban ijesztő gyorsasággal nőtt az antiszemitizmus, ezért egy magyar zsidó embert sem érhet váratlanul, ha már a magyar nyilvánosságban is a zsidó vallási hagyományra és a zsidó népre vonatkozó súlyosan sértő beszédet hall”. Kiemelten fájdalmasnak tartja, hogy egy antiszemita megnyilatkozás pont egy evangélikus prédikátor szájából hangzott el.

Elkeserítőnek találjuk, hogy ezek a holokauszt áldozatainak az emlékét meggyalázó, éppen a soá 80. évfordulójának évében hirdetett toxikus szavak egy magyar keresztyén templomban, magyar keresztyének előtt, méghozzá egy olyan keresztyén magyar ember szájából hangzottak el, aki – esküje szerint – az életét az igazságnak és Isten szolgálatának szentelte

– fogalmazott Grósz Andor, aki kiáltványának zárásaként nyomatékosította, bízik abban, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház továbbra is fel fog lépni az antiszemitizmus minden formájával szemben, emellett reméli, hogy az egyházi vezetés a legszigorúbb eréllyel fog gátat szabni az olyan gondolatmenetek hirdetésének, „amelyek sértik a zsidó nép méltóságát, és mérget csepegtetnek a hívő emberek lelkébe”.

Megszólalt az ügyben Fabiny Tamás, a hazai evangélikus egyház elnök-püspöke is, aki elhatárolódott a lelkész szavaitól és vizsgálatot is kezdeményzett.

antiszemitizmusFabiny TamásGrósz AndorholokausztMagyarországi Evangélikus EgyházMazsihisz