A másodfokon is felmentették Márki-Zay Pétert a Havasi-perben

Másodfokon automatikusan jogerőre emelkedett az elsőfokú ítélet a Havasi Katalin – Márki-Zay Péter perben, amit évekkel ezelőtt indított az akkor még kórházigazgatóként és helyi Fidesz-elnökként tevékenykedő doktornő. Valósak voltak a polgármester állításai a közpénzből finanszírozott repülőúttal kapcsolatban.

Havasi Katalin, a Hódmezővásárhelyi Fidesz elnöke egy régi, a város gyorshír szolgálatán megjelenő facebook-poszt miatt rágalmazásért perelte be Dr. Márki-Zay Péter polgármestert.

Gaizerné Havasi Katalin és családja 2018. tavaszi németországi útjának repülőjegyét a polgármesteri hivatal kabinetirodája rendelte meg, majd a polgármester-csere után ennek dokumentációja eltűnt. A biztosítás megrendeléséről maradt viszont dokumentum, amire gondosan ráírták: „Kérjük, a számlán az utasok neve ne szerepeljen”

Árva László és felesége – akik szintén érintettek voltak utasként – befizette az út város által kiszámlázott költségeit, Havasi Katalin azonban megtagadta a számára jelentéktelennek mondott összeg megfizetését. Először arra hivatkozott, hogy a hivatal nem küldött számlát, majd a kiküldött számlát sem fizette ki.

Gaizerné Havasi Katalin azt állítja, hogy a megjelent poszt, ami később nyomtatásban is napvilágot látott a Vásárhelyi Valóság hasábjain és amiben az került rögzítésre, hogy ő nem fizetett (képviselőtársával ellentétben) olyan színben tüntették őt fel, ami sérti a becsületét. A Fidesz volt elnöke azzal védekezett, hogy nem tudta ki fizeti a repülés költségeit. A bíróság szerint ez nem életszerű.

A bíróság elsőfokon kimondta: Márki-Zay Péter és hivatala nem követett el hibát, mikor a közpénz nyomába eredt, és a tényeket nyilvánosságra hozták. Most másodfokon jogerőre emelkedett az elsőfokú ítélet.

A per már 5 bíróságot megjárt, rengeteg tanút felsorakoztatott és több mint 3 évig tartott amíg végleges ítélet született.

bíróságHavasi KatalinMárki-Zay Pétermásodfokmzptárgyalás