A MANSZ karolta fel először a vásárhelyi hímzést

A szorgalmas vásárhelyi asszonyok 101 évvel ezelőtt hozták létre, a működtették a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége helyi csoportját, felkutatva, újjáélesztve a régi vásárhelyi hímzést is – derült ki többek közt Nagy Gyöngyi történész előadásából.

1921. április 4-én alakult meg a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége (MANSZ) vásárhelyi csoportja, mely székháza a mai Lánc utca 6. (később 4.) számú ház alatt volt – derült ki Nagy Gyöngyi történész hétfő esti, a Németh László Városi Könyvtárban tartott előadásából. Rendezvényeket is gyakran tartották a szemközt lévő (Elit) Moziban. A MANSZ egyébként 1918-tól 1946-os feloszlatásáig működött a Magyar Királyságban majd a (Hitler és Mussolini bábáskodásával megszületett első és a második bécsi döntéssel) visszatért országrészekben.

A Tormay Celile írónő (aki többször is járt Vásárhelyen) által alapított MANSZ egyébként az egymilliós tagsággal az ország legnagyobb egyesületéből nőtte ki magát, a szorgalmas asszonyok szervezőereje által.

A MANSZ a bolsevik ideológia magyarországi térhódítása ellenében jött létre, Magyarország területi egysége érdekében (már a trianoni békediktátum előtt megszállták az ország egy részét a románok, csehek és szerbek) és a keresztény-nemzeti ideológia megszilárdítása céljából. Osztozott a Horthy-korszak zsidóellenes előítéleteiben, de nem tartozott a faji alapon antiszemita csoportok közé, viszont kiterjedt szociális és kulturális tevékenységet folytatott, s támogatta a hivatalos revíziós politikát. Cserébe az állam pedig a MANSZ-ot – sorolta az előadó.

A MANSZ vásárhelyi csoportja alakulásakor férfit, mégpedig Soós István polgármestert választotta igazgatóvá (a kor szokása szerint), elnökei Barabás Istvánné és Csiky Jánosné lettek.

1942-ben Ocsovszky Vilmosné lett az új elnök, igaz 1940-re a taglétszám 150-re csökkent. 1944-be, az ország német megszállása miatt a MANSZ beszüntette a tevékenységét, s azt – ahogy a szélsőséges jobb és baloldali szervezeteket 1946-ban hivatalosan is feloszlatta – az Ideiglenes Nemzetgyűlés.

A vásárhelyi csoport korábban adott ki helyi újságot, mint az országos szövetség, s taglétszáma a kezdeti 420-ről gyorsan 500 fölé emelkedett – tudható meg épp a kutató által levéltárakban fellelt lapszámokból.

A MANSZ helyi csoportja annyira benne volt a politikába, hogy amikor az 1922-es nemzetgyűlési választások előtt Bethlen István (későbbi miniszterelnök) Vásárhelyre érkezett, Csiky Jánosné őt támogató kortesbeszédet mondott.

A MANSZ egyébként felkarolta, s újraélesztette a vásárhelyi hímzést, melyet az 1930-as években rendezett országos kiállításokon is bemutattak.

előadásKönyvtárnagy györgyinemzetiszövetségtormai ceciile