A makói városvezetés kap tájékoztatást az iskoláktól, a vásárhelyi nem mindegyik helyről

Makó polgármestere részletes koronavírus adatokat közölt a város oktatási intézményeiről. Hódmezővásárhelyen is önkéntes adatszolgáltatást kértek, de itt nem kaptak mindenhonnan. Pedig ezáltal tűpontos képet lehetne kapni a helyi iskolák fertőzöttségéről.

Farkas Éva, Makó polgármestere csütörtöki online tájékoztatójában elmondta, gyorsan és drámai mértékben romlik a víushelyzet a városban, de országosan is. Elmondása szerint az oktatási intézmények szinte gócpontokká váltak Makón. Mindezt azért jelenthette ki, mert részletes információkat kapott az összes helyi intézménytől. Többek között kiderült, hogy a régióban is ismert, állami fenntartású József Attila Gimnázium több diákja karanténban van, mert a családtagoknál igazolt fertőzött van, valamint hogy egy házaspár az iskola dolgozói közül is karanténba került. Azt is elmondta például, hogy a görögkatolikus egyházhoz tartozó Zrínyi utcai óvodában az összes dolgozónál igazolt fertőzöttséget mutattak ki.

Dr. Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere önkéntes adatszolgáltatást kért a helyi intézményektől. Az eredményekről mi is beszámoltunk. Érdekes összevetni, hogy Makón minden információt megkapott a város vezetése, de Vásárhelyen ez is problémába ütközik.

Az alpolgármester összesítése szerint az adatszolgáltatásra felkért oktatási intézmények és háziorvosok 70%-a válaszolt. A maradék 30%-ba tartozik a tankerülethez tartozó Németh László Gimnázium és Általános Iskola is. Berényi közlése szerint az iskola igazgatója azzal hárította el a kérést, hogy nem akarja terhelni a munkatársait egy újabb feladattal. A tankerülettől pedig nem kaptak információt.

Berényi tájékoztatásához szólt hozzá többször is Árva László igazgató. Kifejtette, hogy a digitális tanrendről vagy az iskola bezárásáról nem a Tankerületi Központ dönt ennek vagy annak a javaslatára, hanem az operatív törzs, illetve az egészségügyi hatóság. Éppen ezért ,,a felelősség- és hatáskörök pontosan meghatározottak a közigazgatásban. Ezeket kell betartani, és ezen belül (!) döntéseket hozni.” Árva ezt követően felidézte, amit a polgármester felé már egyszer a közelmúltban nyilvánosan megfogalmazott:

,,a Németh László Gimnázium, Általános Iskola igazgatójaként, száz pedagógus és több mint ezer tanuló felelős vezetőjeként – tisztelettel arra kérem, hogy a jövőben pártpolitikai propagandájában iskolánkat, valamint tisztességes és magas színvonalú munkát végző pedagógusainkat semmilyen formában ne használja fel!”

Berényi szerint a feltételezés is sértő, hogy az iskolát és a pedagógusokat fel akarják használni pártpolitikai célokra. ,,Sajnálom, ha nem látta kérésem célját. Bár gondolom egyet ért azzal, hogy az embereknek joguk van a hiteles tájékoztatáshoz. Csupán ehhez kértem segítségét” – fűzte hozzá az alpolgármester.

A Németh László igazgatója egy újabb hozzászólásban megemlítette, hogy az alpolgármester negatív színben tüntette fel az iskolát. Berényi szerint félreértés történt, nem az iskolát tüntette fel negatív színben, ,,hanem az Ön kérésemmel szembeni hozzáállását”. A most leírt aggályait tisztázhattuk volna már régen, ha szóba állna a jelenlegi városvezetéssel – tette hozzá.

Árva László végül felidézte, hogy attól a jelentéstől, amit a fenntartóhoz kell minden nap küldeniük, Berényi egy eltérő tartalmú adatszolgáltatást kért az iskoláktól. Például nem osztályok szerint, hanem életkori bontásban kérték a fertőzés, illetve a kontakt miatt hiányzók számát. ,,Ezeket az adatokat városi szinten az Ön gyermekorvos kollégái valószínűleg naprakészen ismerik” – fogalmazott.

Berényi Károly elárulta, a Szakképző Centrum három középiskolája a központjuknak küldött jelentésüket ugyanazzal a gombnyomással elküldik nekik is. Az iskolai osztályok életkorát meg tudják ők is becsülni és miután nem tudományos felmérést végeznek, csak tájékoztató adatokat gyűjtenek, nincs akkora jelentősége a pontos életkori besorolásnak.

Árva LászlóBerényi KárolyFarkas ÉvaHódmezővásárhelyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)MakóNémeth László Gimnázium és Általános Iskola