A makói Continental dolgozói a faliújságról tudták meg, hogy elküldik őket

Az elbocsátások tényéről a gyár faliújságán keresztül szereztek tudomást a Continental dolgozói, arról pedig, hogy ezekre miért van szükség, a sajtóból értesültek – írja a Népszava a gyárban működő Gumiipari Szakszervezetre hivatkozva. A szakszervezet szerint feltűnő, hogy kizárólag magyar, köztük sok tapasztalt munkavállalótól válik meg a cég.

Ahogy korábban megírtuk, elbocsátásokat tervez a Continental cég makói gyára. Az alkalmazottakat azonban csak a faliújságon keresztül tájékoztatták ennek tényéről, a szakszervezetet pedig sem az elbocsájtások tényéről, sem annak mértékéről nem tájékoztatták. A Népszava megkereste a gyárban működő Gumiipari Szakszervezetet. Hajdú Roland, a szakszervezet helyi titkára a lapnak elmondta, a tájékoztatás ebben az esetben nem törvényi kötelezettség, mert novemberben és decemberben – az információk szerint – 25-25 munkavállalót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszámleépítésnek.

A gyár dolgozói az okokról is csak a sajtóból értesültek. A munkáltató keresletvisszaesésre hivatkozik, amit nem értenek a dolgozók, mert ha ez igaz, akkor a jelek szerint a makói gyár esetében nem számolnak a kereslet későbbi növekedésének lehetőségével – holott az autóipari beszállítóknál egyáltalán nem szokatlan jelenség a hullámzás. Az elbocsátások szempontjait sem értik, mivel úgy tudják, csak magyar munkavállalóknak, köztük a legtöbb esetben húsz évet is meghaladó munkaviszonnyal rendelkezőknek intenek búcsút. Hajdú Roland beszámolója szerint a gyárban terjednek olyan hírek, ami szerint elképzelhető, hogy külföldi munkavállalók előtt nyithatja meg az utat a mostani elbocsátási hullám. Ezt támaszthatja alá, hogy jelenleg közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban, miközben a korábban itt dolgozó szerb és ukrán munkások teljesen eltűntek a gyárból. Szerinte a vezetés célja az is lehet, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza alkalmazottait. A külföldi munkavállalók esetében ez eléggé nyilvánvaló, hiszen sok ezer kilométerre hazájuktól csak korlátozottan tudják érvényesíteni az érdekeiket.

(Forrás: Népszava.hu)

ContinentalelbocsájtásGumiipari Szakszervezeti SzövetségHajdú RolandlétszámleépítésMakó