A magyaroknak csak az egyharmada szeretne búcsúzni a külföldi élelmiszerláncoktól

A magyar vásárlók körében nem annyira egyértelmű, hogy hazai túlsúlyt szeretnének látni az élelmiszer kiskereskedelemben.

Vegyesen fogadták a magyarok az régi-új kormányzati tervet, amelynek célja, hogy kiszorítsa a külföldi élelmiszerláncok a piacról – derül ki a Pulzus Kutató felméréséből. A magyarok 36 százaléka magyar kézben látná az üzleteket, 31 százalékuk a piacra, közvetve saját magukra bízná a döntést.

Lázár János nyilatkozta azt, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni.

A sajtó megírta, a külföldi kézben lévő, főként élelmiszert kínáló boltláncok tavalyi nettó árbevétele megközelített a 2600 milliárd forintot, azaz napi átlagban 7 milliárd forint landolt az érintett boltláncoknál.

A magyarok 36 százaléka magyar kézben szeretné látni a boltláncok többségét, a válaszadók több mint negyede – 27 százaléka – attól tart, hogy a külföldi láncok esetleges távozása drágulás eredményezne – derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A nők táborában tízből négyen szeretnék magyar kézben tudni a boltláncokat, ezzel szemben a férfiaknak csak a harmada. A nők 28 százaléka, a férfiaknak pedig a 35 százaléka szerint pedig a piacnak kellene eldöntenie a boltláncok csatáját.

A fiatalok és a 60 év felettiek körében szintén 40 százalék körüli a „magyar többség” támogatottsága, a 40-59 éveseknél alacsonyabb, de 30 százalékot meghaladja.

A kutatás végeredménye szerint leginkább az alapfokú végzettségűek szeretnék a magyar boltok fölényét, 41 százalékuk volt ezen a véleményen. A középfokú végzettséggel rendelkezők és a diplomásoknak kevesebb, mint a harmada osztja ezt. Valamennyi csoportban a válaszadók több, mint negyede áremelkedéstől tart egy ilyen intézkedés után.

kiskereskedelemközvélemény-kutatásLázár Jánosmulti