A magyarok szerint nehéz, de nem reménytelen a munkaerőpiaci helyzet

Élesedő versenyre számítanak és bizonytalanságtól tartanak a munkaerőpiacon a magyar munkavállalók – derül ki egy biztosító társaság és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

A harmadik negyedéves jelentés szerint a koronavírus-járvány hatásai ellenére a megkérdezettek kedvezőbben ítélték meg a munkaszerzési lehetőségeiket, ez az érték 59 pontra nőtt a tavaly azonos időszaki 54, és a 2018-as 56 pontról.

Ugyanakkor tartósnak bizonyulhat a meglévő pozíció biztonságát tükröző mutató, ez az előző negyedévhez képest még egy pontot, az előző év hasonló időszakához képest pedig csaknem 20 pontot esett, így a jelenlegi 73 pont a négy-öt évvel ezelőtti értékeket idézi – jelezték a közleményben.

A munkahely fennmaradásának megítélésekor 85 pontot ért el az index, míg 2017-ben 93, egy évvel később 92, tavaly pedig 94 pontot mértek az év hasonló időszakában a kutatás elemzői. A tavaly őszi 81-ről, valamint az idén júniusi 72-ről 71 százalékra esett vissza azok aránya, akik szerint több mint öt évig biztosan fenn fog maradni a munkahelyük.

Szintén radikális csökkenést tapasztaltak annak megítélésében is, hogy a válaszadó mennyi ideig látja biztosnak a pozícióját munkahelyén. Az egy évvel ezelőtti 79 százalékkal szemben már csak a válaszadók 52 százaléka optimista annyira, hogy több mint öt évre biztosnak lássa a munkahelyét, ami még a nyári 55 százalékhoz képest is enyhe esés.

A kutatás szerint ugrásszerűen megnőtt a munkahely megtartása iránti motiváció, az ezt mérő mutatószám 2019 őszéhez képest 22 ponttal ugrott meg. A mostani 58 pontos érték csak kissé marad el a rekordmagasnak számító nyári 60 ponttól.

Az előző év azonos időszakához képest csaknem két és félszer annyian lennének hajlandóak a saját költségükön továbbképezni magukat.

A válaszadók 68 százaléka lenne hajlandó a mostaninál messzebbre, akár fél órával is többet utazni a munkahelyére.

Emellett további 14 százalékpontot, 46 százalékra emelkedett egy év alatt azon válaszadók köre, akik ugyanannyi pénzért akár nehezebb munkát is hajlandók lennének bevállalni, illetve 38-ról 48 százalékra ugrott azok aránya, akik ugyanannyi pénzért többet is dolgoznának.

A közleményben kiemelték: a hónapok óta tartó negatív munkaerő-piaci tendenciák ellenére októberben is változatlanul magas volt a munkavállalói bizalmi index.

Forrás: MTI

munkaerőpiacmunkanélküliség