A magyarok háromnegyede már a kormányt okolja a magas rezsiárakért

Egyre kevesebben helyeslik, hogy az Orbán-kormány ígéretei ellenére a lakossági díjak nem követik a piacokat – derül ki a Népszava felkérésére, a Publicus Intézet által végzett felmérésből.

Szeptemberre az augusztusi 67 százalékról 74 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az Orbán-kormány inkább felelős a tavaly megemelt lakossági rezsi változatlanságáért. A Publicus a felvetés támogatóinak legnagyobb emelkedését éppen a Fidesz-KDNP-szavazók körében mérte: míg egy hónappal korábban negyedük, szeptemberben már pont harmaduk osztotta a véleményt. Az ellenzéki szavazók körében 90 százalék felett látja így ezt a kérdést. Ezen a véleményen van a politikailag bizonytalanok négyötöde is, akiknek a száma most három százalékpontot emelkedett.

A magas energiaárak más lehetséges okait, így Oroszországot, illetve a „brüsszeli szankciókat” az előző havinál kevesebben okolják.

65-ről 72 százalékra nőtt azoknak az aránya is, akik szerint az Orbán-kormánynak jelen helyzetben lenne mozgástere a tényleges rezsicsökkentéshez.

A rezsifizetés az összes megkérdezett 37 százalékának okoz nehézséget, ami nagyjából megfelel az idén márciusi aránynak.

A kormány tavaly augusztus 1-i hatállyal a lakosság átlagfogyasztás feletti tarifáját az áram esetében kétszeresére, a gáznál pedig hétszeresére emelte. Bár akkor azt ígérték, hogy a megemelt díjak követik a tőzsdék mozgását, azok nem követték az azóta bekövetkezett, jelentős piaci áresések ívét. Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón úgy fogalmazott újságírói kérdésre, hogy az Orbán-kormány a tőzsdei mozgások alapján félévente vizsgálja felül a lakossági rezsidíjakat, amire legközelebb decemberben kerül sor.

elégedetlenekkormányrezsi