A Magyar Tudományos Akadémia szerint zárt térben maszkot kellene viselnünk

Magyar Tudományos Akadémia szerint szükség van intézkedésekre a negyedik hullám kapcsán. Ahogy írják, a hazai lakosság 60%-os átoltottsága, amit gyorsan sikerült elérni még nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására.

Az oltási hajlandóság elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában.

Az MTA a negyedik hullám megfékezése érdekében azt javasolja, hogy győzze meg mindenki az oltásoktól elzárkózó embereket az oltás fontosságáról. Felhívta saját, 18 ezer fős köztestületi tagjait, hogy kampányoljanak a lakosság felvilágosítása érdekében. Szerintük

zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét.

„Közösen érjük el, hogy senki ne adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, miszerint a delta-variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk! Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!” – áll a közleményükben.

Magyar Tudományos Akadémiamaszkviselés