A magyar településeken a földadó a megoldás?

Túlélni a válságot – erre kerestek válaszokat a TÖOSZ fórumán alföldi önkormányzatok polgármesterei az elmúlt héten Szarvason. Többek között adók emelése és új adók bevezetése, valamint a közvilágítás lekapcsolása is elhangzott megoldásként.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) regionális polgármesteri fórumot szervezett október 19-20-án Szarvason, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád-Csanád megye, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyék polgármesterei számára.

A rendezvényen a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium államtitkárai is részt vettek.

A fórumon többek között válaszokat kerestek arra is, hogy az önkormányzatok hogyan vészelhetik át a brutálisan megemelkedett energiaárak okozta válságot. Több polgármester is azt tervezi, hogy lekapcsolja éjszakára a közvilágítást – ezügyben Hódmezővásárhely polgármestere már kifejtette véleményét korábban, akkor, amikor Zsótér Károly, Mindszent polgármestere felkérte az azonos trafókörzeten lévő Vásárhelyet, hogy éjszaka 11 és hajnali 4 között kapcsolják le a közvilágítást. Mártély, Mindszent és Szentes egy része, valamint Vásárhely északi része ugyanis egy trafókörzetre van kapcsolva, vagyis vagy mindegyik település lekapcsoltatja a közvilágítást, vagy egyik sem. Márki-Zay Péter polgármester szerint van, amin nem szabad és nem lehet spórolni, a közvilágítás hiánya életeket sodorhat bajba, hiszen a sötétségben a közbiztonság is lazulhat.

Egy másik javaslat, amit több település kormánypárti polgármestere felvetett, az új adók bevezetése, vagy már meglévő adók emelése. Úgy tűnik a magyar települések nagy része bevezeti majd a földadót.

A kormány most a nagyobb települések polgármestereivel egyesével ül le tárgyalni, adatokat és válságterveket kértek be az önkormányzatoktól és decemberre ígértek valamiféle döntést abban, hogy hogyan segítik majd át az önkormányzatokat az energiaválságon.

földadóhelyi adókönkormányzatokTÖOSZ