A Lynx gyalogsági harcjárműhöz toboroz személyzetet a honvédség – videó

293 embert várnak arra az alapkiképzésre, mely a vásárhelyi laktanyában lévő Lynx harci járművek működtetését és annak logisztikai kiszolgálását célozza. Szeptember 11-ig bármely toborzóirodán jelentkezhetnek a fiatal felnőttek.

– Örömmel és szívesen látunk mindenkit, aki elhivatott a haza, a honvédelem irányába, s ki szeretné próbálni a világ egyik legmodernebb harciárművét – mondta Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka.

Molnár Zsolt ezredes, a a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka

A jelentkezőknek be kell tölteniük a 18. életévüket, fizikálisan, mentálisan, egészségügyileg alkalmasnak kell, hogy legyen a felvételikor. És szükség lesz a hatósági erkölcsi bizonyítványára is.

Aki kedvet érez, annak a toborzóközpontban kell jelentkeznie, onnan fogják a vásárhelyi dandárhoz irányítani, ahol szeptember 11-12-én, a bevonultatást követően megkezdődik az alapkiképzéssel a katonák felkészítése.

Az egyik Lynx, a vásárhelyi laktanyában. Ma ez az egyik legmodernebb harci jármű

A moduláris képzés 5+1+2 héten át zajlanak majd. Arról fog szólni a képzés, hogy – agyon leegyszerűsítve – katonát „csinálunk” a civilekből. Az elméleti és gyakorlati képzés keretén belül harcászati-, lőkiképzésen esnek át, de megismerkednek a hadijoggal, tanulnak tereptant és más hasznos ismereteket is – tette hozzá a dandárparancsnok.

A már kiképzett fiatalok a katonai eskü után kezdik meg szolgálatukat a dandár Lynx zászlóaljánál, ahol a szakmai orientációs kiválasztó felmérést követően kiderül, hogy ki fog konkrétan magával a Lynx-szel foglalkozni, azaz kiből lesz harcjármű vezető, harcjármű irányzó. Vagy logisztikai támogató feladatot fog ellátni, mely nagyon fontos.

– Természetesen bárkiből lehet lövészkatona, aki ennek megfelel, lesz tüzér beosztásunk az alakulaton belül, de egy felderítő alegységünk is. Széles palettát biztosítunk, s mindenkinek szeretnénk megtalálni mind a fizikai, mind az elméleti felkészültségének legmegfelelőbb beosztást, s természetesen azt, amire a Magyar Honvédségnek szüksége van – vázolta a lehetőségeket a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka.

lynxMagyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott GyalogdandártoborzásVásárhely