A locsolkodás népi hagyományát mutatták be a Tájházban

A Húsvét hétfő ennek az ünnepkörnek a legvidámabb napja. A Tájházban ma népi locsolkodást mutattak be a résztvevő közönségnek. A fiúk hagyományosan lovaskocsin érkeztek meg, és vízzel öntötték meg a lányokat, a gyerekek emellett kipróbálhatták a tojásfestés hagyományos és modern technikáit is.

A vízzel a régi időkben az éltető nedű termékenységi varázslatát próbálták megidézni, csak a 20. századtól kezdett el divatba jönni a kölnivizes locsolkodás. A hímes tojásnak is fantasztikus hagyománya van, hiszen mindig a legdíszesebbet kapta az a fiú, akibe az adott lány szerelmes volt. A Tájházban akár ezt is ki lehetett próbálni ma, vagy a húsvéti kalácssütést is, az elsőtől az utolsó mozzanatig.

Bálint Alíz kulturális közösségfejlesztő, valamint az Árendás Néptáncegyüttes művészeti vezetője a Vásárhelyi TV-nek elmondta, hogy a rendezvény a BFMK és az Árendás néptáncegyüttes közös rendezése. Náluk a lányok és a fiúk koreográfiában két csoportra osztódtak, és így elevenítették fel a húsvéti népi hagyományokat, mint a locsolkodás, a tojásfestés.

A mulatságba bevontak egy zenekart, a Csürhe bandát, valamint egy lovaskocsis családot is. Mintegy 80 táncossal dolgoztak hetekig a programon, kisebbekkel, nagyobbakkal egyaránt.

Bálint Alíz elmondta, a néptánc és a néphagyományok ápolása a kicsiknek elsősorban a közösségbe való tartozás miatt fontos. Nem csak kiváló időtöltés, sőt, most már kiváló sport, hanem remek társas időtöltés, amely közösséget kovácsol a legkisebbekből, barátokként, együtt nőnek fel, sőt, nem ritkán életük párját is ezen közösségekben találják meg.

Faragó Edit, a tojásfestés szervezője és vezetője elmondta, hogy a tojásfestést illetően hagyományos technikával, mint a berzselés, és modern technikákkal, dekupázs ragasztókkal is készültek. A modern technika hungarocell tojásra akrilfestékkel évekig időtálló tojásokat ad, mondta. Ezúttal azonban, a sok gyermek miatt csak egyszerű technikával készültek, növényi leveleket és növényi virágokat raktak rá a tojásokra. A tojásfestés hozzátartozik a húsvéthoz, és ez a hagyományunk része, mondta Faragó Edit. Ráadásul a festést a gyerekek is élvezik.

Sonkoly Ágnes szervező elmondta, hogy szeretnék, ha a locsolkodás hagyománya egyre több vásárhelyi házba visszaköltözne, és a Hollókő hagyományához felzárkózva, ha lesz rá érdeklődés, akkor Hódmezővásárhely is megtartaná minden évben a húsvét hétfői programjait.

hagyományHódmezővásárhelyhúsvétlocsolkodástájház