A lézerközpont melletti ipari parkot közművesíti 11,2 milliárdból Mészáros Lőrinc cége Szegeden

A Lézerközpont, tehát az ELI Ipari Park közművesítését és vízipari munkálatait végzik el 3 év alatt 11,2 milliárd forintért. A korábbi tervek szerint ide költözött volna a Pick Szeged Zrt. új üzeme is, de az a Szabadkai úton lesz felépítve.

A Modern Városok Program keretében, a szegedi gazdasági fejlesztésekhez kapcsolódó csapadék- és tisztított szennyvíz elvezetését célzó beruházásra mintegy maximális keretként 11 milliárd 200 millió forintot hagyott jóvá a kormány a Magyar Közlöny szerint, mégpedig 3 év alatt, az idei és jövő évi támogatás forrása a Gazdaság-újraindítási Alapból, míg a 2023-as támogatás a Modern Városok Programból lesz kifizetve.

Erre a területre költözött volna a Pick Szeged Zrt. új gyára is, de ezt a Szabadkai úton építik meg végül, és ezt nem érintik a mostani munkálatok.

Azt a Szegeder írja, hogy a vízipari beruházásokat Mészáros Lőrinc nyerte: az Opus még idén májusban közleményt adott ki arról, hogy a közvetett tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiírt „MVP-Szeged, csapadék-és tisztított szennyvíz elvezetés” elnevezésű közbeszerzési eljárásban a legjobb ár-érték arányt tartalmazó, nettó bő 8 milliárd forintos ajánlatával nyertes lett. Erre adott most a kormány 3 szakaszban 11,2 milliárd forintot, ami a Szegeder szerint is jogos, az építőipari árak emelkedése miatt.

Hozzáteszi a Szegeder, hogy az elnyert szegedi tender tervezési és kivitelezési feladatokat is magában foglal a kiírás szerint. A terület a csatornák mostani, rosszabb állapota miatt belvízérzékeny, a későbbi beruházások megnövekedett vízigényét és szennyvízterhelését nem bírná. Fontos tehát, ahogy írják a beruházás ismertetőjében, a kapacitásbővítés, vízépítési műtárgyak, vízelvezető csatornák építése, rekonstrukciója.

A meglévő medrek burkolása, átereszek cseréje, esésviszonyok javítása, átemelő szivattyútelepek építésével és a meglévők bővítése lesz tehát a Mészáros és Mészáros Kft. feladata, miután a szükséges terveket elkészítették. Az előbbi munkálatokat többek között a következő helyeken végzik majd:

  • Öthalmi csatornáknál szivattyútelep építése és mederburkolás,
  • Baktó-MÁV melletti csatorna mederburkolás, az M43 autópálya alatti átvezetés is javul,
  • Szillér-Baktó-Fertői főcsatorna mederburkolás,
  • Szillér-Baktó-Pöröséri összekötő csatorna mederburkolás, műtárgyak építése,
  • Baktói szivattyútelep bővítése,
  • Pöröséri főcsatorna mederburkolás, kotrás,
  • Béketelepi csatorna mederburkolás, műtárgyak építése,
  • Béketelepi szivattyútelep építése, régi elbontása, Budapesti úti átemelő építése,
  • Dorozsmai szivattyútelep bővítése.

Az ELI Ipari Park területeire a Pick hiányában is komoly érdeklődők vannak a hírek szerint.

Forrás: Szegeder

ELIIpari ParkMészáros Lőrincszennyvíz