A legalkalmasabbnak tartják, miközben a legkevésbé ismert

Vásárhely polgármesterét tartják a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek az ellenzéki oldalon – ez derül ki abból a Miniszterelnöki Kabinetiroda által megrendelt augusztusi felmérésből, amiről az Alfahír számolt be, miután újságírójuk közérdekű adatigénylést nyújtott be, és betekintést nyerhetett a dokumentumokba. 


Telefont nem vihetett magával, csak jegyzetelhetett a riporter, mikor a minisztériumban szemügyre vehette a Századvég által készített, kifejezetten a” kormányzati kommunikációs stratégiára” vonatkozó kutatási anyagokat, amikből több száz készült 2015 és 2018 között. 


A nyilvánosságra nem hozott felmérések között olyat is talált (2019 augusztusából), amiben azt próbálták felmérni, hogy ha megvalósul a teljes ellenzéki összefogás, akkor ki lenne az a közös miniszterelnök-jelölt, akit alkalmasnak tartanak a választók arra, hogy kormányozza az országot.


A válaszadók 52 százaléka tartotta kormányzásra alkalmasnak Orbán Viktort, 43,7 százaléka pedig alkalmatlannak. A kérdésben szereplő négy ellenzéki politikus közül a legjobban Márki-Zay Péter szerepelt, aki a válaszadók 33,1 százaléka szerint felelne meg a miniszterelnöki poszton. A hódmezővásárhelyi polgármester volt a mezőny legkevésbé ismert politikusa, a válaszadók ötöde nem tudta, hogy pontosan kicsoda. Rajta kívül Bajnai Gordon, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc közül választhattak a válaszadók. 

Márki-Zay Péterminiszterelnök-jelöltOrbán Viktor