A Kúria szerint sincs mit tenni az elégetett levélszavazatokkal

A Nemzeti Választási Bizottság szerint miután az eset külföldön történt, így a magyarországi hatóságoknak nincs felelősségük. Ezt a döntést hagyta helyben a Kúria. Hadházy Ákos képviselő szerint ez súlyosan aláássa a demokratikus választásokba vetett bizalmat, a Mi Hazánk pedig nem fogadja el a választások hivatalos eredményét, mondván az így be nem számított szavazatok miatt kapnak eggyel kevesebb mandátumot.

Mint az ismert, Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Látható rajtuk, hogy az ellenzéki szövetségre, valamint a Mi Hazánkra behúzott lapok voltak.

A Nemzeti Választási Bizottság közölte, nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére, mivel csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a választási szabályoknak. A Kúria szerint ,,nem állapítható meg a videófelvételeken látható lapok eredetisége, érvényessége, mennyisége, és – a Kérelmező állításával ellentétben – nem állapítható meg az sem, hogy a szavazólapokat, a válaszborítékokat ki(k), milyen módon és milyen tartalommal kívánta (kívánták) eljuttatni a külképviseleti választási irodába.”

Hadházy Ákos úgy reagált: ,,ezt nyugodtan lehet alkotmányos válságnak hívni.” A képviselő felhívta rá a figyelmet, nem két szavazás volt Magyarországon egy hete, csak egy. Ha annak egy részének tisztasága kérdéses, akkor az egésszel ugyanez a helyzet. A Kúria döntése tartalmaz egy egészen cinikus és súlyos mondatot is: ,,A választás sommás jellege és a rövid határidők miatt nincs mód bizonyítási eljárásra.” Hadházy szerint az érvelés valószínűleg nem új, korábbi döntésekre is hivatkozik, de ezzel végleg egy viccet csinál önmagából, a választási bizottságból, az egész választásból, az állítólagos demokráciából és Magyarországból is. Felhívta rá a figyelmet, hogy Ausztriában néhány éve egy egész választást megismételtek amiatt, mert néhány helyen a levélszavazatokat hamarabb kezdték el számolni, mint ahogy hivatalosan lezárultak volna az urnák. Az ottani döntést az alapján hozták meg, hogy ugyan nem volt bizonyítható visszaélés, de már annak gyanúja is aláássa a választás tisztaságába és ezáltal a demokráciába vetett bizalmat. Akár provokáció, akár csalás történt Romániában, súlyosan aláássa a demokratikus választásokba vetett bizalmat – tette hozzá.

A Mi Hazánk közleményében azt írja: a szavazatok 99 százalékának megszámlálásakor még mindig 7 parlamenti mandátummal rendelkeztek, de ahogy a külhoni voksokat kezdték összesíteni, rohamosan csökkenni kezdett a százalékos eredményük és egy egyéni választókerületben történt, csupán néhány szavazaton múló fordítás miatt is nőtt a Fidesz listájára érkező töredékszavazatok aránya. Hozzátették: a félig elégetve, egy szemétlerakón megtalált erdélyi levélszavazatokról készült fényképeken jól látható, hogy rájuk leadott szavazatok is vannak. Így véleményük szerint akár ezek is fordíthattak volna a szoros eredményen, és hat helyett hét képviselőjük is lehetne a parlamentben a következő ciklusban.

Vajdaságban a szerbiai posta helyett a Fidesszel szoros kapcsolatot ápoló Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái vitték ki a levélszavazatokat, akik még a kitöltésben is segítettek.

ErdélyHadházy ÁkosKúrialevélszavazásMi Hazánk MozgalomNemzeti Választási Iroda