A külső mellett funkcionalitásában is megújul a könyvtár

Mint azt megírtuk, a város több ütemben megvalósítja a Németh László Városi Könyvtár felújítását, melynek fontos állomása – a homlokzat megújulása – a végéhez közeledik. Sebestény Tibor főépítész a csaknem kész homlokzati felújításról, de a könyvtár épületével kapcsolatos további tervekről is beszélt ma a VTV-nek.

– A könyvtár az 1900-as évek elején épült eklektikus – vagyis vegyes – stílusban. Az eklektikán belül itt a parasztbarokk jelent meg, ezek tükröződnek vissza a mintákban, most már a színezés is ezt követi, ezért kerültek tompa föld-színek a homlokzatra – nyilatkozott Sebestyén Tibor főépítész a VTV-nek a könyvtárfelújításról.

– Tavaly az első ütemben a tetőszerkezetet újították fel – ezt az épület beázása miatt sürgősen kellett kezelni. Most pedig a homlokzat újult meg – a posztmodern időszakban rákerült, parasztbarokk stílusához nem illő színezés helyet autentikus, az építéskori színezéshez hasonló színvilág került visszaállításra – mondta el a Médiacentrumnak a főépítész. A felújítás jelenleg nyolcvan százalékban készült el, a finom javítások, befejező munkák még hátravannak, így például még a nagykapun is csak az előkészítő munkák készültek el, a végleges színezés ezután fog csak rákerülni, az időjárás függvényében két-három héten belül.

Mivel az épület helyi védett, ez esetben külső homlokzati hőszigetelésre nem volt lehetőség, tudtuk meg a szakembertől, viszont megfelelő anyagokkal, technológiákkal tervezik a későbbiekben, az energetikai korszerűsítés folyamatában az épület belső részének hőszigetelését.

Időálló kivitelezés

A kivitelezés jó minőségével kapcsolatban a főépítésznek nincs kétsége: a homlokzati festék időálló, korszerű anyagokkal dolgoztak, amely lehetővé tette a munkavégzést tartósan öt fok felett – mondta el a Vásárhelyi Televíziónak Sebestyén Tibor, aki azt is hangsúlyozta, amikor ez alá, tehát plusz 5 fok alá süllyedt a hőmérséklet, leállították a munkálatokat. A határidő ugyan december vége lett volna, de a kivitelező kapott még időt, éppen azért, hogy az elvégzett munka tartós és jó minőségű legyen. A jelenlegi túl hideg idő miatt is éppen szünetel a munka, de remélik, hogy jövő héten enyhülés jön, és tudják folytatni. A kivitelező pedig tíz év szavatosságot is vállal az elvégzett munkára, ami további garancia.

A jövőbeli tervek

A jövőbeli tervekbe is beavatta a Médiacentrumot a főépítész: a könyvtár hamarosan belülről is megújul, átalakul majd, de tervezik az átfogó korszerűsítést, a könyvraktárak és az olvasótermek felülvizsgálatát, tehát a komplett funkcionális és energetikai felújítást, hogy megfeleljenek a jelenkor követelményeinek. Ez a munka jelenleg a tervezési szakasznál, a programösszeállításnál tart, reményeik szerint ezzel két-három hónapon belül elkészülhetnek, a konkrét munkálatok pedig késő ősszel, kora télen indulhatnak meg.

homlokzatKönyvtárNémeth László Városi KönyvtárSebestyén Tibortervek