A külföldön beoltottaknak nem jár magyar védettségi igazolás(?)

Erről a Telex írt egy olvasói jelzés alapján. Esetükben a Szerbiában felvett oltás igazolása semmit sem ért, vagy ér a tájékoztatás szerint a jövőben.

A Telex olvasói írtak arról, hogy a külföldön beadott védőoltásokról szóló igazolás Magyarországon nem ér semmit. Ahogy F. nevű olvasójuk írja, párjával Szerbiában kétszer Pfizerrel oltakoztak és elküldtük az igazolást a háziorvosuknak, aki viszont azt jelezte, semmit sem tud tenni. Javaslatára elküldték a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is. Az NNK-nak, a tisztifoorvos@nnk.gov.hu címre küldött emailre azt a választ kapta, hogy a magyar állampolgárok külföldi oltásairól Magyarországon nem vezetnek nyilvántartást, és „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt” (vagy valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen). az erről szóló llevelet is mellékelte a Telex.

Ahogy írják, a helyzet számos kérdést felvet:

  • Akik pl. Dubaiban stb vették fel az oltást, vagy a külföldön szolgálatot teljesítő honvédek, diplomaták vagy a sima halandók, akik a korlátozások miatt nem utazhattak, most mit kezdhetnek ezzel a helyzettel?
  • Mit tehet ebben a helyzetben az, aki legalább egy oltást már megkapott külföldön? Regisztráljon újra itthon a második oltására várva?
  • Mit tegyen az, akinek van magyar TAJ száma, de életvitelszerűen külföldön él?
  • A kérdést meg is fordította a Telex: a tartósan Magyarországon élő, itt munkát végző külföldi állampolgárok oltására van-e nálunk lehetőség, és ha nincs, akkor a hazájukban kapott védőoltásról szóló igazolást hogyan fogják elfogadni a magyar hatóságok?

Bízzunk tehát abban, hogy ez egy ideiglenes, rossz szabályozás, amit a lehető leggyorsabban helyretesznek a megfelelő állami szervek. Másként ugyanis elég kaotikus lesz a helyzet. Úgy gondolom az oltottság ellenőrzése legális úton a 21. századi világban globális szinten sem lehetetlen.

vakcinavédettségi igazolásvédőoltás