A kukoricamorzsolás volt az egyik sláger a vásárhelyi gazdanapon

A szervezők több zsáknyi kukoricával és számos más érdekességgel is készültek, a szombat este 6-ig, a Gregus Máté Technikum és Szakképző Iskola Árpád utcai tornatermében zajló gazdanapra.

Most is alaposan kitett magért a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület, hogy érdekessé és látványossá tegye a gazdanapját, hiszen nem csak számos kiállítót, őstermelőt és népi iparművészt hozott el a szombati gazdanapjára, de olyan jármokat, kukoricamorzsolót, kis szekeret is, melyet a mai gyerekek már hírből (sem) ismernek. Pedig nem is olyan régen a tanyai és falusi (de még a városi) gyerekek mindennapjaihoz is hozzátartoztak.

A sláger a gyerekek körében már több éve a szabad kézzel történő kukoricamorzsolás, nem véletlen hoztak több zsáknyi csöves kukoricát a szervezők. Persze akadt hozzá kézzel hajtott morzsoló is. A gyerekprogramokat egyébként a Szénási János fazekasmester segítségévével zajló korongozás is színesítette.

Szénási János fazekasmester és „tanulója”

A rendezvényt Benkő Zsolt, az egyesület elnöke és Perényi János a Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke nyitották meg, hangsúlyozva, hogy a gazdanap célja a hagyományok megismertetése, fenntartása. Ezt erősítette az Árendás együttes kis táncosainak látványos bemutatója is.

– 1906-ban, az akkor megnyitott Fekete Sasban rendezték elődeink az első gazdabált – mely hírével vetekedett a füredi Anna-bállal – egészen 1948-ig, amikor már nem lehetett. Ezt a hagyományt élesztettük újra – mondta Perényi János, aki hozzátette, hogy a jövő szombaton délelőtt 10-kor gazdafórum kezdődik a Mezőgazdasági Karon (ahol Nagy István agrárminiszter részletes információkat oszt meg a pályázati lehetőségekről az érdeklődőkkel). Délután 2-kor indul a Szabadság térről, s vonul a Fekete Sasig a lovasbandérium és a fogatos felvonulás, melyre Szilvásváradról lipicai négyes fogat, Mezőhegyesről nóniusz ötös fogat érkezik. Este 7-kor kezdődik a 118. Gazdabál a Fekete Sasban.

A mai gazdanapon az érdeklődők azt is megláthatták, hogyan készülnek az ostorok, ahogy azt is, mi a különbség a pásztor- és a parasztostor között. Keczer Tamás makói ostorkészítő elárulta, hogy az előbbi díszesebb, míg az utóbbi inkább funkcionális, a parasztok azzal hajtották ki, majd napszállta előtt be a jószágaikat. Hogy hogyan fonják az ostort, azt Bárdi János mutatta be.

A gazdanapra számos kiállító telepedett ki. Képgalériánkat ezen Facebook bejegyzés alatt megtekinthetik.

gazdanapgregusHódmezővásárhelyvásárhelyi hírek