A KSH adatai szeint szomszédos országok átlaga alatt vannak a hazai üzemanyagárak

Magyarországon a benzin átlagára júliusban 8 forinttal, míg a gázolajé 3 forinttal volt alacsonyabb a szomszédos országok átlagáránál – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A minisztérium pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint jelenleg 41 forinttal olcsóbban lehet benzint és 45 forinttal olcsóbban dízelt tankolni az áprilisi és februári csúcsértékekhez képest. Az NGM ezt az üzemanyag-kereskedők által tanúsított együttműködésként értékeli.
Bejelentették, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutasok Szövetségének javaslata alapján sor került az üzemanyag-statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására. Ennek keretében a heti összehasonlítás helyett havonta történő statisztikai összevetésekkel valósul meg az üzemanyagárak nyomonkövetése. A pontosított módszertan szerinti első havi összehasonlítás a júliusi adatokat tartalmazza, melyet a KSH pénteken tett közzé.

Az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin átlagára július hónapban 612 forint volt, amely 8 forinttal volt alacsonyabb a szomszédos országok 620 forintos júliusi átlagáránál. Ugyanez az átlagár a gázolaj esetében Magyarországon 621 forint, a szomszédos országokban pedig 624 forint volt.
Júliusban Magyarországhoz képest a szomszédos országok közül Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában is magasabb volt a benzin átlagára, és a dízelolaj tekintetében is hasonló trend figyelhető meg, szerepel a közleményben a KSH adatai nyomán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH jelentése alapján megállapította, hogy a magyar üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, ami megfelel a kormány szándékainak. A minisztériumi tájékoztató szerint a kormány elvárása, hogy a magyar családok védelme érdekében az üzemanyagkereskedők, a jövőben is a szomszédos országok átlagára alatt tartsák az üzemanyagárakat, ezért továbbra is bízik az üzemanyagkereskedők együttműködésében.

EU Weekly Oil BulletinkormányKSHNemzetgazdasági Minisztériumszomszédos országoküzemanyagár