A közétkeztetők különdíját nyerték a Vásárhelyi Betyárok

Spenót helyett akár rozé kacsamell és fehércsokoládé hab is kerülhetne a menzai tányérokba, ha a Vásárhelyi Betyárok gasztro csapatának fantáziáján múlna a menük összeállítása. A vásárhelyi különítmény szerdán Budapesten a Hungexpon mérte össze tudását az ország 12 legjobb csapata között, a 2022-es Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében. A Betyárok könyörtelen szakmai zsűri, hatalmas nyomás és figyelő tekintetek kereszttüzében készítették el a már több mint 1 éven át tökéletesített menüsorukat. A közétkeztetés népszerűsítésére az ötletgazdák „az út a cél, egy verseny, amelynek csak nyertesei vannak” vezérgondolatot képzelték e megmérettetés jelmondatául, a tradíció, innováció és fejlődés tükrében.

A 3+1 fős szakácscsapatoknak 3 óra alatt, 10 adag legfeljebb (nettó!) 650 forintos nyersanyagköltségből tökéletesen elkészített 3 fogásos felnőtt menüt kellett kitálalniuk . A nyomás hatalmas volt, ugyanis a vendéglátó szakma nagyjai bírálták az ország 12 legjobb menzai csapatát. A szerdai versenyben is a kiírásnak megfelelően valamely magyar tájegység farsangi ételsorát kellett elkészíteni a hagyomány és a megújulás jegyében.

Verók András csapatvezető csak szóban irányíthatott, a munkában nem vehetett részt

Verók András csapatvezető koordinálásával 1 évig tökéletesítette menüjét a vásárhelyi gárda, melynek elemeiről András úgy beszélt a Vásárhelyi Médiacentrumnak, hogy közben fél szemmel végig csapatát figyelte:

Az egész menü nagyon különleges. Voltak kötelező alapanyagaink, a sütőtök és a fánk. Most a meglepetés alapanyagunk az akácméz volt. Nagyon odafigyeltünk a frissességre, így adunk egy salátát és az új konyhatechnológiát is használtuk.

Bernáth József volt a vásárhelyiek mentora

A menzai főzőcsapatok a versenyhez mentort is választhattak maguknak, a Vásárhelyi Betyárokat a kezdetektől Bernáth József kreatív séf segítette. A 2015-ben indult Konyhafőnök című gasztro-reality főzőműsorból hazai ismertséget szerző, jelenleg Londonban dolgozó „sztárséf” elmondta:

Ha ránézünk ezekre a tányérokra, akkor azt látjuk mindannyian, hogy ezek a hétköznapi menzáktól nagyon messze állnak. Ha valaki ezt a 10 adag ételt úgymond nulláról meg tudja csinálni, akkor a közétkeztetésben is meg fogja tudni. Ha egyszer magasan tudnak minőséget biztosítani, akkor a verseny és a napi étkeztetés színvonala egyre közelebb fog egymáshoz kerülni.

Némedi József, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke, egyben a közétkeztetési szakácsverseny megálmodója a menzát- melyben több mint 1,5-2 millió fő is étkezhet naponta – egy-egy önkiszolgálós étterem szolgáltatásaihoz szeretné közelebb hozni.

A konyhákon a technológia a legtöbb helyen megvan, emellett rendelkezésre áll az alapanyag és a szaktudás is. Az a baj, hogy nem úgy bánnak még a közétkeztetéssel, ahogy kell. Úgy lenne, jó mint egy önkiszolgáló étteremben. Ki vannak rakva az ételek, abból szed a gyerek, ami tetszik neki és azt eszi meg, ami ízlik, tehát finomat kell főzni. Ha ez a kettő megvan akkor nyertünk.

A Vásárhelyi Betyárok végül a rendelkezésükre álló időn belül elkészültek a menzai körülmények között is elkészíthető, 650 forintos menüjükkel. Igaz a kacsával a végén „játszaniuk” kellett egy kicsit, mint ahogyan azt Verók András végül bevallotta, meredek vállalás volt a részükről, ugyanis nem is annyira ismerik és szerinte errefelé nem is annyira szeretik az így elkészített szárnyast. Ennek ellenére a szakmai zsűri tetszését elnyerte a dél-alföldiek kreatív menüsora, így a vásárhelyi közétkeztetők szakácscsapata Verók András, Bíró Péter, Takács Gergő és Gedai Endre a Közétkeztetők Országos Szövetségének különdíjával térhetett haza a rangos budapesti megmérettetésről.

Verók András már a kölöndíjjal együtt fotózkodik. A képen mellette Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke.

Itt nézheti meg a Vásárhelyi Televízió híradójába készült anyagunkat:

Vásárhelyi Betyárok

Nézze meg fotógalériánkat is!

gasztronómiaKözétkeztetésközétkeztetési versenyvásárhelyi Betyárok