A korrupció miatt visszatartott uniós pénzeket kezelte, most korrupció miatt csukták le

Mint az ismert, húsz gyanúsítottja van már a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő korrupciós botránynak. A 24.hu információi szerint korrupció gyanúja miatt egy olyan miniszterelnökségi vezető is rács mögé került, aki éppen a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett.

A lap megtudta, hogy a tárca egyik főosztályvezetőjéről van szó, akit le is tartóztattak a hatóságok. A Magyar Közlönyben korábban megjelent hivatalos információk szerint a tisztviselőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába. Itt aztán az RRF Terv (Európai Unió helyreállítási alapja) Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került, Leveleki Zsolt helyettes államtitkár beosztottjaként.

Az RRF az, amelynek forrásait leginkább a magyarországi korrupció miatt nem folyósítja hazánknak Brüsszel.

Vagyis korrupció gyanúja miatt most egy olyan kormánytisztviselő került rács mögé, aki épp a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett, éppen akkor, amikor a kormány válaszolna az uniónak a korrupcióval kapcsolatos aggályokra.

A vádhatóság szerint a Pénzügyminisztérium munkatársai kenőpénzért cserébe abban segítettek a pályázóknak, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek. Ha ez mégsem sikerült, akkor jött képbe a Miniszterelnökség főosztályvezetője. Csúszópénzért cserébe már elutasított pályázatok esetében a felülvizsgálati kérelmeknek mindenképpen helyt adtak, így azok visszakerültek a rendszerbe.

A Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik.

korrupcióMiniszterelnökséguniós támogatás