A Körös-torok homokfövenyét is érinti, hogy a kormány felduzzaszthatja a Tiszát Csongrádnál

A Belügyminisztérium kapta feladatául, hogy döntés-előkészítő dokumentumot készítsen egy létesítményről, amely a víz visszatartását segíti a Tisza alsó szakaszán.

A tavalyi aszály után ismét fókuszba került a csongrádi duzzasztómű gondolata. Ezt támasztja alá, hogy a kormány is elismerte, foglalkozik a témával. Ez év elején Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdezett rá írásban, hogyan tervezik Csongrád alatt megemelni a Tisza vízszintjét. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azt válaszolta februárban, hogy „a kormány a közelmúltban faladatként határozta meg a Belügyminisztérium részére a Tisza csongrádi szakaszán tervezett létesítmény megvalósíthatóságának vizsgálatát. A létesítmény ugyanis nagymértékben hozzájárulhatna a dél-alföldi régió fejlődésének megalapozásához és Magyarország vízháztartási állapotának javításához.” Azt is hozzátette, a fő cél egy olyan döntés-előkészítő dokumentum, új felmérések, modellezések végrehajtása és terv elkészítése, amely a megvalósítás megkezdéséhez szükséges, beleértve az összes hatósági engedély megszerzését és a különböző kötelező nemzetközi egyeztetések lefolytatását.

Márciusban egy másik honatya, a Mi Hazánk frakciójának tagja, Dócs Dávid már konkrétan azt feszegette Nagy István agrárminiszternek címzett levelében: megépül-e a Csongrádhoz tervezett vízlépcső? Neki is Rétvári Bence válaszolt. A belügyi államtitkár ugyan nem felelt a konkrét eldöntendő kérdésre, azt viszont részletezte, hogy a víz megtartásáért a kormány komoly erőfeszítéseket tesz, több különböző irányú megoldási módot is kidolgozott. Hangsúlyozta, a tározók létesítése nemcsak árvízvédelmi és kárelhárítási célokat elégít ki, hanem fontos szerepe van az öntözővíz biztosításában is.

A kormányközeli Világgazdaság tegnap arról számolt be, jó esélyt lát arra a csongrádi városvezetés, hogy megmaradjon a Körös-torok homokos fövenye, de a kedvelt üdülőterület jövője nagyban függ a tervezett tiszai duzzasztótól. A strandolók által kedvelt területen idén három fejlesztés is indul: a leglátványosabb rész a körforgalomtól a vállalkozók udvaráig tartó szakasz teljes rehabilitációja lesz. Az önkormányzat modern, vízborítottságot tűrő játszóteret, aszfaltos lábtenisz- és streetballpályát, homokos strandröplabdapályát és gördeszkapályát alakít ki az üdülőterületen, ahol a faállományt is frissítik. 

A tervezett tiszai duzzasztó kapcsán viszont türelemre intett Bedő Tamás polgármester, mondván, egyelőre csak a hatástanulmányok készültek el, a megvalósítástól még nyolc-tíz évre vannak.

„A fejlesztések viszont azt igazolják, hogy hiszünk a Körös-torokban, és van is okunk hinni benne. A duzzasztó kérdésében még nem született döntés, de optimisták vagyunk” – hangsúlyozta a városvezető. 

– Rengeteget dolgoztunk azon, hogy olyan döntés szülessen, amely az eredeti, bokrosi helyszínt támogatja – tette hozzá Bedő Tamás.

BelügyminisztériumCsongrádKörös-torokRétvári BenceTiszaVadai Ágnesvízlépcső