A kormánypárti szavazók kétharmada is uniópárti

A magyarok kétharmada akkor is az EU-ban maradásra szavazna, ha Orbán Viktor a kilépés, vagyis a Huxit mellett kampányolna – derül ki a Medián felméréséből, amelyet a hvg360 ismertetett szerdán.

A decemberi 43-mal szemben most 53 százaléknyian állítják azt, hogy hogy „teljes mértékben” támogatják Magyarország EU-tagságát. Az, hogy a magyarok nagy többsége a maradás híve, majdnem pártállástól függetlenül igaz: csak a Mi Hazánk Mozgalom szavazói körében mérsékeltebb a támogatás, de ebben a körben is csaknem eléri a kétharmadot.

A Medián február végén készült felmérése szerint a szavazótáborok között az az egyetlen jelentős különbség, hogy a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói között az átlaghoz képest kevesebben vannak, akik „teljes mértékben”, és többen, akik csak „inkább” támogatják Magyarország tagságát.

A megkérdezettek 74 százaléka példát is mondott arra, milyen előnyét látja annak, hogy Magyarország az EU tagja. A legnagyobb arányban a mozgás szabadságát említették: a szabad utazást, a szabad munkavállalást és a külföldi tanulást 42 százalék tartja fontos előnynek.

A magyar társadalom minősített, háromnegyedes többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana a Huxitra, annak a kétharmadnyi szavazónak pedig, aki állítása szerint biztosan elmenne egy ilyen népszavazásra, a 80 százaléka voksolna a bennmaradásra.

A megkérdezettek kétharmada (az említett háromnegyed 87 százaléka) még akkor is az EU-ban maradásra szavazna, ha Orbán Viktor a kilépés mellett kampányolna. A kormánypárti szavazóknak is csaknem a kétharmada (62 százaléka) a maradásra szavazna.

Európai Unióközvélemény-kutatásMagyarországOrbán Viktor